В Скопие и Битоля се подготвят за нови протести (СНИМКИ)
В Скопие и Битоля се подготвят за нови протести (СНИМКИ) / снимки: БГНЕС

Протестите срещу полицейското насилие в Скопие ще продължават всеки ден и ще се провеждат по едно и също време, докато исканията на протестиращите не бъдат изпълнени. Това съобщи за „Плус инфо” Александър Нешковски, брат на убития Мартин Нешковски, разкриването на подробности около чиято смърт предизвика снощните масови протести в Македония.

Освен предвидения за 18.00 ч. протест в Скопие, ще се състои такъв и в Битоля.

Нешковски е заявил, че исканията на протестиращите са властите не само да подадат оставка, но и да понесат наказателна отговорност за действията си. Според него МВР също трябва да поеме съответната „отговорност за престъплението, което са извършили”.

В Македония създадоха гражданско движение „Има бъдеще”

Лидерът на опозиционния СДСМ Зоран Заев по-рано публикува поредни разкрития за престъпна дейност на премиера Никола Груевски. Те представляват записи на телефонни разговори на Груевски, вътрешния министър Гордана Янкуловска и директора на Агенцията по сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков - братовчед на Груевски, от които става ясно как тримата искат да прикрият истинския убиец на Мартин Нешковски, който е полицай и да набедят обикновен служител от охраната. Младежът на 21 години бе убит в центъра на Скопие през юни 2011 г. по време на празненствата за победата на партията на Груевски - ВМРО-ДПМНЕ.

Междувременно самостоятелният синдикат на журналистите и медийните работници (ССНМ) остро разкритикува насилието и грубите методи, използвани срещу журналисти, фотографи и оператори от страна на полицията по време на отразяването на демонстрациите пред правителството снощи, съобщава македонския сайт „Плус инфо”.

Водни оръдия срещу демонстрантите в Скопие

Според изявление на синдиката полицията не само, че не е защитила журналистите по време на отразяването на протеста, но не е признавала тяхното легитимиране. Според синдиката те са били влачени, газени и „само тяхната трезвеност е попречила да бъдат и те жертви на полицейска бруталност”. В същото време от синдиката съобщават, че негови членове са били свидетели на това как журналистически екип е бил спрян да заснема битите и ранени демонстранти.

ССНМ смята, че за такова поведение на полицията спрямо журналистически екипи е отговорно ръководството на МВР и обяви, че за това отношение ще бъдат уведомени Международната и Европейската федерация на журналистите, Комитетът за защита на журналистите и други организации.

Източник: БГНЕС