Показват в изложба най-старото копие на Десетте Божи заповеди
Показват в изложба най-старото копие на Десетте Божи заповеди / netinfo

Най-старото и пълно копие на Десетте Божи заповеди е изложено в уникална експозиция в главния музей на Ерусалим, проследяваща ключовите моменти от развитието на човешката цивилизация, съобщава АП.

Свитъкът от Мъртво море отпреди 2000 години е включен в колекцията от най-древните библейски ръкописи. Те бяха открити край Мъртво море източно от Ерусалим и бяха показвани само в редки случаи в чужбина.

Манускриптът е толкова крехък, че ще бъде изложен само за две седмици в Музея на Израел в Ерусалим, преди отново да бъде прибран на сигурно място в климатизираното хранилише на музея.

Ръкописът е един от 14-те експоната, включени в изложбата „Кратка история на човечеството”, която се разпростира през стотици хиляди години. Сред изложените артефакти фигурират сечива, използвани за лов преди 1,5 милиона години, останките от най-старото огнище отпреди 800 000 години, черепи от най-старите семейни погребения и образец на най-стария сърп отпреди 9000 години.

Експонатите са осветени по зрелищен начин в тъмната изложбена зала и всички те са били открити в Свещената земя. Изложбата е организирана в чест на 50-та годишнина на Музея на Израел.

Източник: БТА