Българи зад граница търсят депутат, който да защити правото им да участват в референдуми
Българи зад граница търсят депутат, който да защити правото им да участват в референдуми / снимка: Dariknews.bg, архив
Българи зад граница търсят депутат, който да защити правото им да участват в референдуми
79609
Българи зад граница търсят депутат, който да защити правото им да участват в референдуми
  • Българи зад граница търсят депутат, който да защити правото им да участват в референдуми

Българите в чужбина търсят народен представител, който да внесе поправка в закона, гарантираща им правото да участват в национален референдум, какъвто се предлага да има заедно с местните избори наесен. В интервю за Дарик Стефан Манов от Временните обществени съвети на българите зад граница призова членовете на създадената в това Народно събрание Комисия по политиките за българите в чужбина да защитят интереса на сънародниците ни.

Манов подчерта, че коментираната мажоритарна система няма да реши проблемите на политическата ни система, а напротив - не само в България, но и в редица европейски демокрации дефектите на мажоритарния вот създавали на местно ниво недосегаеми феодали.

Провеждането на един референдум винаги има смисъл, защото се пита народа. Въпросът е как този референдум се подготвя, с какви помисли се тръгва към него, включително от медиите. Защото медиите в България нямат тази степен на свобода. Демокрацията не е просто право да избираш, а право да можеш да направиш информиран избор”, коментира той.

„При нас проблемът на срастване на властта - икономическа, политическа, мафиотска, на местно и национално ниво, ще бъде засилена с мажоритарния елемент. Ние ще имаме братя Галеви навсякъде”, посочи Манов.

„Прагът за свикване на референдум, всички казват, е прекалено висок. Има внесени законопроекти в парламента за свалянето му. Този четвъртък те ще минат през една от ресорните комисии, но много важно е да кажем днес, че българските граждани в чужбина ще бъдат отново дискриминирани относно избирателните им права, тъй като днешния закон за референдумите не позволява откриването на избирателни секции извън страната, освен в посолствата. Което е крайно недостатъчно. Това е недомислено, когато е писан текста, който казва, че национален референдум се провежда на територията на република България по въпроси от национално значение от компетентността на Народното събрание”, заяви още той.

„Обръщам се с апел към българските депутати, които ни слушат, трябва просто да се внесе един законопроект от половин ред, за да се възстанови правото на българите в чужбина да участват в този референдум. Третият въпрос е за интернет вота, който ще касае най-напред българите в чужбина. Някак странно е да питаме „Искате л;и интернет вот”, а основните заинтересувани ползватели на интернет - българите зад граница, да не могат да отговорят на този въпрос”, каза Манов и допълни: „Очаквам следващите дни и седмици български депутати да изправят тази недомислица”.