ВСС отстрани временно от длъжност окръжния прокурор на Плевен
ВСС отстрани временно от длъжност окръжния прокурор на Плевен / снимка: Sofia Photo Agency, архив

По предложение на главния прокурор на Република България, административният ръководител на Окръжна прокуратура-Плевен Иво Радев, е временно отстранен от заеманата от него длъжност.

Решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) е от 30 април 2015 г. като в протокола от заседанието се уточнява, че отстраняването на Радев е до приключване на воденото срещу него наказателно производство. Предложението беше внесено ден преди това от главния прокурор Сотир Цацаров.

На 21 април 2015 г. Иво Радев беше обвинен, за това че в периода 13-17 юни 2014 г., в Съдебната палата на град Плевен е склонявал прокурор Снежана Георгиева (от същата прокуратура) да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването/престъпление по чл. 289 пр. 2-ро от НК).

На 5 юни 2014 г. прокурор Георгиева е изготвила и внесла в Окръжен съд-Плевен предложение за групиране на наложени наказания лишаване от свобода на многократно осъждания Ивайло Ячков. Прокурор Георгиева е направила искане до съда определеното общо най-тежко наказание на Ячков да бъде увеличено с една втора, каквато възможност е предвидена в чл.24 от НК.

В периода 13-17 юни 2014 г. административният ръководител Радев е склонявал прокурор Георгиева, в разрез с принципа, установен в чл.14, ал.1 от НПК, да промени вътрешното си убеждение и да не поддържа в съда искането си за увеличаване на определеното общо наказание на Ячков. Радев е настоявал на осъденото лице да се наложи единствено определеното общо най-тежко наказание. След обвинението спрямо Иво Радев беше взета мярка за неотклонение „Парична гаранция” в размер на 3000 лв.

Веднага след повдигнатото обвинение, адвокат Георг Спартански - единият от защитниците на административния ръководител на Окръжна прокуратура - Плевен сподели, че според Иво Радев, безусловно в повдигнатото обвинение срещу него от Софийска градска прокуратура са намесени лични отношения на базата на това, че прокурор Снежана Георгиева, както и Иво Радев и други прокурори са били кандидати за поста Административен ръководител на Окръжна прокуратура-Плевен преди три години и половина.

Новини от Плевен