Горна Оряховица ще празнува с богата програма, стягат феста на горнооряховския суджук
Горна Оряховица ще празнува с богата програма, стягат феста на горнооряховския суджук / DarikNews.bg

Богата и разнообразна програма ще радва през целия месец май жителите и гостите на Горна Оряховица. Майските празници са посветени на 145-та годишнина от обявяването на Горна Оряховица за град. Кулминацията на тържествата ще бъде празничният 29 май и празникът на горнооряховския суджук – на 30 и 31 май. Програмата, посветена на 145 години град Горна Оряховица, тече през цялата година, посочи кметът инж. Добромир Добрев. Той благодари на представителите на бизнеса, културните и обществени организации, които активно са се включили и са съдействали за реализирането на всички събития. Основните организатори са Община Горна Оряховица, Историческият музей, Художествената галерия “Н. Каранешев” и Общинската библиотека.

Множество концерти, изложби, конкурси и театрални представления ще предшестват празничния за горнооряховчани 29 май. Програмата стартира в началото на май с културно-музикалният фестивал “Божур фест”, припомни зам.-кметът Йорданка Кушева и очерта останалите по-важни акценти от културните събития в града. На 7 май от 17,00 ч. на пл. “Георги Измирлиев” ще бъде открита Средношколска борса, която ще представи за четвърта поредна година училищата с прием след 7 клас в Община Г. Оряховица.

На следващия ден ще се проведе четвъртото издание на културно-образователен форум на тема “Младежи и деца – приемственост и доброволчество”, посветен на Деня на Европа. Вечерта от 18,00 ч. Зала 1 на общината ще отвори врати за концерт на трио “Сопрано” с безплатен вход. На 12 май от 18,00 ч. в Младежкия дом с празничен концерт балет “Етна” ще отбележи 25 години от създаването си. Час по-късно в НЧ “Напредък – 1869” Театралният колеж “Любен Гройс” ще представи постановката “Вишнева градина” по Чехов.

Прожекция на документалния филм “Човекът, който се казваше Буров” ще бъде показана на 13 май от 18,00 ч. в Зала 1 на общината, при свободен вход. Специален гост ще бъде режисьорът на лентата Станимир Трифонов. На 15 май от 16,00 ч. в НЧ “Напредък – 1869” ще бъде открит десетият юбилеен Международен конкурс за изпълнители на популярна песен “Нова музика”, който ще продължи два дни.

На 16 май Горна Оряховица ще се включи в Европейската нощ на музеите със специална програма, подготвена от Историческия музей. Следват концерти на хор “Славянско единство”, на абитуриентите от читалищните формации на НЧ “Напредък – 1869”, изяви ще имат децата от ЦДГ “Ален мак” и мажоретният състав при СОУ “Вичо Грънчаров”.

За първи път тази година общинското ръководство организира тържествено изпращане на горнооряховските абитуриенти. Младежите ще шестват по червен килим на площад “Георги Измирлиев” на 23 и 24 май, а след това ще бъдат специално приветствани от кмета инж. Добромир Добрев.

Денят на българската просвета и култура 24 май традиционно ще бъде отбелязан с празнично шествие на централния площад от 10,00 ч., в което ще участват деца от детските заведения, ученици, учители, просветни и културни дейци.

Последната седмица на май ще бъде още по-наситена със събития, като всяка вечер на пл. “Георги Измирлиев” ще има различен концерт. Първи ще подгреят настроението местните рок-групи “Черноризец”, “Демоде”, “Озон Френдли” и “Батъл Стийл”. Те ще излязат на сцената на 25 май от 18,30 ч., а в 20,00 ч. ще забият рок любимците от Б.Т.Р.

На 26 май от 20,00 ч. своите фенове в Горна Оряховица ще зарадват Михаела Филева и Графа. На 27-ми от 20,30 ч. на площада ще излязат танцьорите от ансамбъл “Чинари”, които ще представят спектакъла "Болярите на танца”.

28 май е ден за преклонение и почит пред героите на Горна Оряховица. От 20,00 ч. на пл. “Георги Измирлиев” ще бъде направена възстановка на ключови моменти от Априлското въстание с участието на представители от Клуб “Традиция”. В 21,00 ч. ще започне тържествена заря-проверка.

В самия празничен за Горна Оряховица ден, 29 май, по традиция програмата ще бъде открита в 10,00 ч. с тържествена сесия на Общинския съвет, на която ще бъдат обявени новите почетни граждани и носители на награди. В 10,40 ч. на пл. “Георги Измирлиев” ще започне тържественият ритуал по издигане на знамето на Горна Оряховица и представяне на удостоените със звания и награди по повод празник на града. Концерт на Гвардейския представителен духов оркестър ще повдигне градуса на настроението след 11,00 ч. на централния площад. По същото време, но в Младежкия дом, ще бъде открит 16-тият Международен пленер по живописатира. За най-малките жители на града е подготвен детски празник от 17,30 ч. на площада с участието на артистите от софийския театър “Пан”. Празничният ден ще завърши с голям концерт от 19,00 ч., в който ще се включат талантите от “Нова музика”, “Дийп Зоун Проджект” и Васил Найденов, и празнични илюминации.

Следват два дни на забавления и кулинарни демонстрации в парк “Градската градина”, където на 30 и 31 май ще се проведе празникът на горнооряховския суджук. Над 50 метра от месния деликатес, музикална програма и много настроение обещават организаторите на кулинарния фест. Иван Звездев, Димитър Рачков, Илия Илиев- Професора, Поли Паскова, Христо Косашки и ансамбъл “Чинари” ще веселят в двата дни жителите и гостите на празника.