75% от софиянци искат паметникът на Съветската армия да остане
75% от софиянци искат паметникът на Съветската армия да остане / снимка: Sofia Photo Agency, архив
75% от софиянци искат паметникът на Съветската армия да остане
79580
75% от софиянци искат паметникът на Съветската армия да остане
  • 75% от софиянци искат паметникът на Съветската армия да остане

Близо 75% от софиянци искат да се запази паметникът на Съветската армия. Това съобщи председателят на Софийското сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски" Любомир Коларов.

По думите му вече има издадени необходимите документи, за да се пристъпи към ремонтиране на паметника.

Проучването на Столична община, цитирано от Любомир Коларов, сочи, че близо 3/4 от социянци искат запазването на паметника на Съветската армия. Затова се налага да бъде ремонтиран.

„Радостно е, че в сметката за ремонта на паметника идват пари от цяла България. Бях потресен, като видях едно и също име няколко пъти - оказа се един възрастен човек, който почти всеки месец дава по 10 лева. Надяваме се скоро да съберем необходимата сума за ремонта и реставрацията на бронзовите композиции".

От националния обществен комитет "70 години от Победата" обясниха, че очакват и тази година паметникът да бъде пазен от посегателства преди празненствата на 9 май. Именно там ще започнат проявите още от сутринта.

В чест на празника 5000 юбилейни медала за 70-годишнината от победата над фашизма ще бъдат раздадени на наши ветерани и антифашисти,а вечерта на 8 май в руското посолство ще бъдат наградени с ордени от руското правителство български ветерани.