Баритон от световната сцена пее руски романси в Габрово по повод 70 години от победата над фашизма
Баритон от световната сцена пее руски романси в Габрово по повод 70 години от победата над фашизма / БСП - Габрово

Световноизвестният баритон Петър Данаилов ще пее на габровска сцена на 8 май от 18:00 часа в зала "Възраждане".

Ден преди навършването на 70 години от края на Втората световна война  и Деня на Европа, едни от най–добрите гласове на България ще зарадват габровци и гостите на града с руски романси и арии.

Участници в концерта са още Роберта Минчева – сопрано, Светлана Иванова – сопрано, Яни Николов – тенор и Марио Арсенов – баритон.

Това е първата изява на родената в Габрово Роберта Минчева пред родна публика. Тя е завършила музикалното училище по изкуствата „проф. Веселин Стоянов” специалност „Класическо пеене”, след което Музикалната академия в София. Специализирала е в „Леополд Моцарт център” към  университета Аугсбург Германия.

В програмата са включени произведения от  Александър Бородин, Пьотър  Чайковски, Александър Драгомижский, Сергей Рахманинов и други.

Концертът е организиран от Национално движение Русофили и БАС, и е посветен на годишнината от победата над фашизма. Входът е свободен.

Баритон от световната сцена пее руски романси в Габрово по повод 70 години от победата над фашизма
netinfo

Петър Данаилов завършва ДМА „Панчо Владигеров” в класа на доц. Сабин Марков през 1995 г. Същата година дебютира на сцената на Бургарската опера в ролята на Жорж Жермон от операта „Травиата”  на Джузепе Верди.

Това е началото на блестяща кариера за баритона, определян от немската музикална критика като „типичен белкантов певец, притежаващ дълбок и необикновен, изпълнен с нюанси, баритонов тембър, който чрез своята вокална интерепретация променя изразността от яростно до лирично звучене”.

През месец март 1998 г. Петър Данаилов специализира в майсторския клас на Гена Димитрова, проведен в София. През същата година започват и изявите му на сцената на Националната опера и балет – София в ролите: Родриго от „Дон Карлос” на Верди, Де Серие от „Федора” на Джордано, Фигаро от „Севилския бръснар” на Росини, Валентин от „Фауст” на Шарл Гуно, Ескамилио от „Кармен” и др.

През лятото на 1999 г. изпълнява ролята на Княз Игор в коопродукцията на Софийска опера и Болшой театър – Москва на операта „Княз Игор” от Бородин в традиционното представяне на „Опера на площада”. Следва гастрол със същата опера на 48-я Международен фестивал в Сантандер, Испания – август 1999 г.

Гостувал е многократно в Англия, Австрия, Германия, Холандия, Швейцария, Испания, Италия, Гърция и др. В кантатно-ораториалния репертоар на Петър Данаилов влизат баритоновите партии от „Кармина Бурана” на Карл Орф и „ Немски реквием” от Брамс.

През лятото на 1999 г. изпълнява ролята на Княз Игор в коопродукцията на Софийска опера и Болшой театър – Москва на операта „Княз Игор” от Бородин в традиционното представяне на „Опера на площада”. Следва гастрол със същата опера на 48-я

Международен фестивал в Сантандер, Испания – август 1999 г.
Гостувал е многократно в Англия, Австрия, Германия, Холандия, Швейцария, Испания, Италия, Гърция и др. В кантатно-ораториалния репертоар на Петър Данаилов влизат баритоновите партии от „Кармина Бурана” на Карл Орф и „ Немски реквием” от Брамс.

Носител е на Първа награда, златен медал и Наградата на публиката на Международния конкурс за млади оперни певци „Борис Христов” в София през 2000 г. Има записи в БНР и БНТ.