Спасиха над 4200 имигранти в Средиземно море
Спасиха над 4200 имигранти в Средиземно море / снимка: БГНЕС, архив

Повече от 4200 имигранти бяха спасени от европейски кораби в няколко операции в Средиземно море, съобщиха днес италианската и гръцката брегова охрана, цитирани от ДПА.

Италианската брегова охрана съобщи, че вчера и рано тази сутрин е спасила 3427 души в 16 операции край бреговете на Либия. Френски кораб също е участвал в една от тях. Други 220 са пристигнали в Лампедуза, съпроводени от плавателни съдове на бреговата охрана.

Гръцката брегова охрана съобщи, че е спасила 530 имигранти, повечето от които са били от Сирия, Сомалия и Афганистан, съобщиха местни медии.

Европейските лидери постигнаха съгласие миналия месец да утроят финансирането на морските патрули и постигнаха напредък с плановете си за действия срещу трафикантските мрежи, след като 800 души загинаха в корабокрушение в Средиземно море.

Десет души са загинали край бреговете на Либия, докато са се опитвали да прекосят Средиземно море. Седем тела са били намерени на две препълнени с хора надуваеми лодки, съобщи агенция АНСА. Още трима мигранти са се удавили, когато скочили от друга надуваема лодка и опитали да достигнат траулер, притекъл им се на помощ. Няколко кораба опитват да спасят останалите 270 души, намиращи се на борда на три лодки - две от тях бедстват съответно на 83 км и 64 км североизточно от Триполи, а третата - на 64 км северно от град Зуара.

Източник: БТА