Отбелязваме 112 години от гибелта на Гоце Делчев
Отбелязваме 112 години от гибелта на Гоце Делчев / Дарик - Благоевград, архив

С ритуал по полагане на венци и цветя благоевградската общественост ще отбележи 112 години от смъртта на Гоце Делчев. От 11.00 часа на площад „Македония” ще бъдат положени цветя пред паметника на българския революционер, в знак на почит към живота и делото на революционера.

Георги (Гоце) Николов Делчев (изписване до 1945 година Гоце Дѣлчевъ) е един от най-значимите български революционери, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети.

През месец май  1903 г. на път за среща с водителите на Серски революционен окръг четата на Гоце Длечев попада в обкръжение в село Баница, Серско.  През нощта на 3 срещу 4 май потерята блокира селото по сигнал, че там нощуват комити. Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, но опитът пропада. След еднодневно сражение с превъзхождащата ги потеря Гоце Делчев пада убит.

Името му остава в историята като символ, неговият образ се увенчава с легендарна слава, неговото дело остава завет на поколенията. Безсмъртният му лик е един от най-съвършените образи на духа и на подвизите на един народ, който се бори за свободен живот.