Българската болнична асоциация осъжда отразяването на случая в „Софиямед”
Българската болнична асоциация осъжда отразяването на случая в „Софиямед” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Българската болнична асоциация осъжда скандалното отразяване на случая в УМБАЛ "Софиямед", фокусирано основно върху емоционалния и скандален момент на инцидента, и призовава за прагматичен публичен диалог по темата. Това се заявява в отворено писмо на асоциацията до медиите.

Според организацията случаят в УМБАЛ "Софиямед" се представя медийно основно от неговата скандална страна и това води до ескалация на общественото напрежение и неприязън към лечебните заведения, към лекарите и към професионалистите по здравни грижи.

Един изолиран инцидент, предизвикан от престъпните действия на психически неуравновесен служител, се използва за индиректно "очерняне" на цяло едно съсловие от специалисти, които със своя всеотдаен труд всеки ден помагат за раждането и спасяването на новия живот, се отбелязва в отвореното писмо.

Според организацията разразилият се публичен дебат по темата не се насочва към рационална дискусия за проблемите в системата на българското здравеопазване и възможните прагматични предложения за тяхното решаване, а води към неползотворна атака към една авторитетна болница, в която работят доказани професионалисти.

В отвореното писмо се допълва, че членовете на асоциацията изразяват своята дълбока загриженост за здравето на пострадалото дете и осъждат престъпните действия на наранилия го служител, който трябва да понесе своята професионална и наказателна отговорност.

Българската болнична асоциация ще разработи методически предложения за оценка на персонала и превенция на подобни инциденти в бъдеще. "Доверието на българските пациенти трябва да бъде запазено, за да могат те и занапред да прекачват прага на избраните от тях лечебни заведения със спокойствие и увереност, че за здравето на тях и техните деца ще бъдат положени най-добрите грижи", заявяват от асоциацията.