Три варианта за ремонт на изложбена зала „Сирак Скитник”
Три варианта за ремонт на изложбена зала „Сирак Скитник” / Община Сливен

Община Сливен представи идейни проекти за ремонт на изложбена зала „Сирак Скитник“. И трите идейни проекта  предвиждат топлоизолация на сградата, нова дограма и подмяна на всички видове инсталации. Предварителните разчети сочат, че реконструкцията и основният ремонт, в зависимост от избрания вариант, може да струват между 546 000 лв. и 1 638 000 лв. На общественото обсъждане, организирано от община Сливен в четвъртък, арх. Павлин Павлов от Сливен представи проектите.

Първият от тях е решен с пристройка-разширение с два нови етажа към съществуващата сграда. Градоустройствено проектът е свързан с алеята, която в момента свързва Сити Център – Сливен и бул. „Цар Симеон“. Идеята е алеята да се разшири още, като продължи връзката си до булеварда, пресичайки на първо ниво галерията. Пристройката на второ ниво ще има покрит коридор минаващ над алеята. По проект се предлага посетителите на „Сирак Скитник“ да бъдат посрещани в приемно фоайе, в което ще има гардеробна, охрана, магазин за сувенири и информационен център. От там е и директната връзка със съществуващата зала на първо ниво, където ще бъдат изложени творби от експозицията „Съвременно българско изкуство“. В тази част съществуващите кабинети и тоалетни ще бъдат преместени  в североизточната част на пристройката. На това ниво, поради изискването за експозиционните площи, се предвижда отваряне на проход. В североизточната част на пристройката да има многофункционална зала за прожекции, обучения, лекции, срещи, както и малка експозиционна зала с връзка към съществуващите площи, предлага проектът. На първото ниво, в източната част на пристройката е предвидено заведение за обществено хранене с капацитет 30-35 души, трираменна вертикална стълба и асансьор за горното ниво на изложбената зала. Второто ниво е решено със зала за временни изложби и фоайе, също отредено за експозиционна площ. В решението си проектантът се е съобразил с изискванията за обходност и чрез стъклен пасаж е направил връзката между новото и старото тяло на сградата. Това изискване е от значение, за да могат посетителите, качвайки се на втория етаж да обиколят всичко и да се върнат обратно по съществуващото стълбище към първия етаж. Сегашните помещения на втория етаж на зала „Сирак Скитник“ запазват своята функционалност и отново в тях ще се излагат творби от експозицията „Съвременно българско изкуство“ като новото тук е възможността за изграждане на втори асансьор.

При втория вариант от първото ниво на пристройката отпада залата за експозиция и заведението, с което се запазва целостта на розариума, източно от изложбената сграда. Подходът към нея е предвиден от юг. Мястото на вертикалните комуникации са на изток. Многофункционалната зала е по-малка и от 130 места капацитетът й става 100 места. Административният сектор отново е предвиден на втория етаж на пристройката, но този път в североизточната й част. И тук има възможност за обособяване на втори асансьор и връзка с второто ниво на съществуващата сграда.

Третият вариант е преустройство в рамките на съществуващите площи и обеми на зала „Сирак Скитник“. Тук промените включват възможност за изграждане на един асансьор и промяна на подхода към сградата от изток.

Първият вариант е най-обемният и в най-голяма степен се съобразява със заданието, но същевременно е най-скъп за реализация и финансиране. Във всички варианти липсват звената фондохранилище, работилници, реставрационни и други, тъй като те сега се намират в бившата сграда на Художествената гимназия „Димитър Добрович“.

„Нямаме претенции за разширение на сградата, но отново има нужда от ремонт на покрива“, каза директорът на галерията Даниела Ненчева. Нейното мнение е, че зала „Сирак Скитник” има нужда от промяна на съществуващия вход, два асансьора (един от които за инвалиди), работни помещения и подмяна на инсталациите на сградата.

На общественото обсъждане се коментираха още възможностите за промяна на плоските покриви на сградата, изследване на възможността за изграждане на триетажна пристройка на югоизток с лице към бул. „Цар Освободител“  и втори вход на залата. Предложено беше да се   преустрои голямото пространство на съществуващото фоайе, като в него се разположат обособени кът за кафе, щандове за сувенири и информационен център.