Разследват работодателя на загинал мъж в Банско
Разследват работодателя на загинал мъж в Банско / Дарик - Благоевград, архив
Разследват работодателя на загинал мъж в Банско
79545
Разследват работодателя на загинал мъж в Банско
  • Разследват работодателя на загинал мъж в Банско

Областната инспекция по труда в Благоевград извършва свое разследване на дейностите в строителния консорциум "Ейра", сключил договор с Общинска администрация - Банско за изграждане на Водния цикъл в града.

Проверката е заради станалия преди дни трудов инцидент на обект в центъра на Банско, при който в изкоп загина на място мъж, нает без трудов договор.

"Изпитваме затруднение при насочването на административно-наказателната отговорност, тъй като в консорциума участват 3 дружества и към този момент не е известно кое от тях е наело работника. Заедно с жертвата на злополуката е имало още двама мъже без договори. Загиналият е бил регистриран в Бюрото по труда и е получавал обезщетение", каза за Дарик директорът на ОИТ-Благоевград Петър Попадиин.

"Съгласно подписания договор за обекта, "Ейра" няма право да извършва дейности с фирми-подизпълнители, а се оказва, че тези работници са наети от подизпълнители. Това, не е тайна, че се прави с цел размиване на отговорност и с цел печалба. Очаквам тази седмица да получим документи за другите три дружества в консорциума, за да насочим наказателното постановление за множеството констатирани от нас нередности. По самата злополука причините са изяснени, има груби нарушения по безопасността на труда. Такива злополуки се случват и не им идва акълът на работодателите, че има повтаряемост на затрупани хора в изкопи”, изтъкна Петър Попадиин.

Директорът на ОИТ ще настоява за максимална санкция срещу фирмата, тъй като инцидентът е завършил със смърт и има груби нарушения. Глобата е конкретизирана в Кодекса на труда. Тя е от 1500 до 15 000 лева.

„Не може да огреем навсякъде, защото разполагаме с 15 инспектори, а има над 10 000 стопански субекта. Най-голямата трагедия е в строителните обекти, защото си позволяват да наемат хора без трудови договори. Има много такива случаи, когато са на обезщетение към Бюрото по труда и се пазарят с работодателите да работят без трудови договори", коментира трудовият шеф Попадиин.

За изтеклото тримесечие инспекторите в ОИТ-Благоевград са установили при проверки близо 3000 нарушения на трудовото законодателство в региона. Издадени са постановления за 65 000 лева.

Чуйте още в звуковия файл