Томислав Дончев: Севлиево е един от малкото градове в Северна България, в които има развитие
Томислав Дончев: Севлиево е един от малкото градове в Северна България, в които има развитие / Община Севлиево

Северната част от страната изостава в развитието си спрямо южната. Поради това е необходимо бързото построяване на автомагистрала „Хемус“ и на тунела под Шипка, но Севлиево е един от малкото градове в Северна България, в които има развитие.

Това заяви заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев по време на работна среща с кмета на града д-р Иван Иванов.

Заедно със заместник министър-председателя в Севлиево пристигна иВитория Алиата ди Вилафранка директор на дирекция "Изграждане на административен капацитет" в генерална дирекция "Регионална политика" на ЕК.

По време на срещата кметът д-р Иванов представи визията за развитието на града и общината през новия програмен период. Обсъдени бяха възможностите, които новите оперативни програми предоставят за реализирането на важните за Севлиево проекти.

„В момента важните за град Севлиево са проектите, свързани с водопроводната инфраструктура, съгласно Регионалния генерален план на ВиК и проектът за разработване на Общ устройствен план на общината“, коментира кметът.

Той информира, че се изготвя проект за „Интегриран план за градско възстановяване и развитие“ по ОПРР, , който ще осигури социална, икономическа и екологична устойчивост в рамките на града във времевия хоризонт 2020 г.

Томислав Дончев: Севлиево е един от малкото градове в Северна България, в които има развитие
netinfo

Освен това д-р Иванов сподели намеренията си да бъдат въведени мерките за енергийна ефективност за детските градини, училищата и обществените сгради в Севлиево, както и необходимостта от довършването на новата сграда на болницата.

Относно новата програма „Региони в растеж“ кметът изрази притесненията си поради факта, че се предвиждат малко средства за градове като Севлиево, които попадат в четвърта група според броя на населението, а в същото време не могат да кандидатстват по програмата  за развитие на селските райони.

„Това ще ни лиши от възможността да направим много от проектите, които сме заложили в Общинския план за развитие до 2020 г.“, коментира кметът и заяви, че градът е поставен в неравностойно положение спрямо другите населени места, които са над 50 хил. и под 10 хил. жители.

В края на своята визита в Севлиево заместник министър-председателят   Томислав Дончев и Витория Алиата ди Вилафранкапосетиха Градската пречиствателна станция за отпадни води в Севлиево. Там бяха коментирани ползите за населението след въвеждането в експлоатация на новата канализация на града и пречиствателната станция.