Определиха съветниците, които ще избират шеф на Поликлиниката
Определиха съветниците, които ще избират шеф на Поликлиниката / netinfo

Три общински съветнички ще участват в комисията, която ще проведе конкурса за избор на нов шеф на ДКЦ-1. Това решиха местните парламентаристи на сесията си днес.

Процедурата по избор на управител на ДКЦ се налага поради изтичане на мандата на настоящия шеф д-р Николай Денев. Това ще се случи на 8 август.

Според Закона за лечебните заведения управителите на диагностично-консултативни центрове - еднолични търговски дружества, се определят от собственика след конкурс за срок три години. Условията и редът за провеждане на конкурса са регламентирани в Наредба № 9 на Министерство на здравеопазването за условията и реда за провеждане на конкурси за възлагане на управлението на лечебни заведения по Закона за лечебните заведения.

Община Разград е едноличен собственик на ДКЦ-1, затова Общинският съвет определя състава на комисията. Предложението бе органът по избор да се ръководи от Кина Дякова от БСП, в комисията да влизат още Нюсрет Салим от ДПС и д-р Зоя Велкова от ГЕРБ, също и представител на администрацията и на Регионалната здравна инспекция.

Конкурсът ще се проведе на 12 юни – реши още Общинският съвет.

Новият мандат също ще е тригодишен, кандидатите за ръководния пост трябва да представят програма за развитие на ДКЦ за този период, ще има и събеседване с тях по тази тема. Сред изискванията към желаещите да участват в конкурса е да имат образователно-квалификационна степен магистър по медицина и квалификация по здравен мениджмънт или с образователно-квалификационна степен “магистър” по икономика и управление с призната специалност по медицинска информатика и здравен мениджмънт или по икономика на здравеопазването; да имат най-малко пет години трудов стаж като лекар или икономист, като кандидатите, притежаващи образователно-квалификационна степен “магистър” по медицина, да имат придобита специалност; да не са осъждани на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер, освен ако са реабилитирани.