Рекордна присъда за непредумишлено убийство
Рекордна присъда за непредумишлено убийство / снимка dnes.dir.bg
Рекордна присъда за непредумишлено убийство
79484
Рекордна присъда за непредумишлено убийство
  • Рекордна присъда за непредумишлено убийство

Най-високата присъда, налагана до момента от Бургаски окръжен съд за непредумишлено убийство, определиха магистратите за смъртта на 11-месечната Красимира от Крушевец.
Повече от 11 години затвор при първоначален общо режим ще изтърпи 36-годишният Костадин Стоянов, който прегази детето в бебешката му количка. Присъдата е по-тежка и от искането на прокурора за 10 години затвор и 12 години без книжка. Делото премина по общ ред, без съкратена съдебна процедура.
36-годишният Костадинов Стоянов обяви, че ще обжалва присъдата. Повторната автотехническата експертиза, показа, че той е шофирал с 59 км. в час в населеното място по време на инцидента. Облекчаващи вината обстоятелства са, че нарушението не е извършено при обстоятелства за завишено внимание за дете на пътя, което според Закона изисква намаляване на скоростта, както и че Стоянов е с чисто съдебно минало. От обвинението срещу него отпадна и шофиране под влияние на наркотични вещества - канабис, както и това за превишена скорост.
Стоянов е подведен под отговорност за това, че при наличие на 0.59 промила алкохол в кръвта е нарушил правилата за движение по пътищата и напуснал своята лента като е допуснал катастрофа на пешеходна зона, при което е причинил смъртта на детето. Инцидентът е случи на 11 септември 2014, в 9.30 часа сутринта.
Тежестта на наказанието няма аналог досега в правораздаването за престъпление, извършено по непредпазливост на пътя и завършило със смърт на едно лице, коментираха юристи. Те  сравниха делото с  аналогични процеси, предизвикали засилен обществен интерес. По делото „Тракия”, където загинаха 9 души, магистратите определиха обвинените да получат по 10 и 5 години затвор. Знаковият процес срещу Максим Стависки за катастрофа с жертва и тежко пострадал завърши с условна присъда от 2 години. Миналата седмица Бургаски окръжен съд наложи 5-годишна ефективна присъда на мъж от село Крушевец, заради причинена смърт на пътя в пияно състояние - 2,8 промила алкохол.

Очаква се прокуратурата да поиска и промяна на мярката за неотклонение на граничния полицай. В момента той е под домашен арест.