Управителите на онкоцентровете искат пълно финансиране от НЗОК
Управителите на онкоцентровете искат пълно финансиране от НЗОК / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Управителите на седемте комплексни онкологични центрове в страната и тези на шестте специализирани центрове, които се събраха на работна среща днес в Пловдив, настояват за пълното финансиране на дейността на лечебните заведения от страна на НЗОК. Това каза пред Дарик управителят на КОЦ-Пловдив д-р Калин Калинов.

Оказа се, че парите за лекарства са орязани не само в КОЦ-Пловдив, а и във всички онкологични центрове в страната с от 50 до 65%, коментира д-р Калинов.

По думите му всички негови колеги са се изказали против новата методика за финансиране на лечебните заведения, както и против сливането на този вид лечебни заведения с другите болници в страната.

В рамките на срещата е обособена и контактна група от шестима управители на комплексни онкологични центрове, която да участва в преговори с НЗОК и Здравното министерство.

С тази контактна група ще търсим диалог и консенсус с институциите, който до този момент не бе осъществен, обясни д-р Калинов.

Той благодари на пловдивския митрополит Николай, който тази сутрин отслужи молебен за здравето на пациентите в КОЦ-Пловдив.

Това за мен е новината на деня, този молебен върна вярата на лекарите и пациентите. Тогава, когато държавата се отказа от нас, църквата ни подкрепи, каза още управителят на лечебното заведение.