Седем проекта получават финансиране по общинската програма за изкуства и култура
Седем проекта получават финансиране по общинската програма за изкуства и култура / DarikNews.bg

Седем проекта са одобрени за финансиране по програмата за изкуства и култура на Община Велико Търново. Те ще си разпределят общо 36 925 лв., съобщи директорът на общинската дирекция "Култура и туризъм" Нелина Църова. Тази година за финансиране на културни проекти бяха заделени 50 000 лв. Остатъкът от тях ще бъде запазен, в случай че се появи стойностна идея, която общината да подкрепи финасово с оглед на предстоящото отбелязване на 830-годишнината от въстанието на Асен и Петър, посочи зам.-кметът Ганчо Карабаджаков.

Тази година бяха подадени девет проекта. Те бяха разгледани и оценени от 15-членна комисия. Всеки проект може да получи не повече от 10 000 лв., като регламентът изисква авторите и организациите, които кандидатстват, да имат осигурено и собствено финансиране. Одобрените седем проекта са получили максималното финансиране, посочено от кандидатстващите организации.

Група „Дупини” получава 9980 лв., за да реализира идеята си „Дупини и приятели”. Това е един от двата най-сериозно подкрепени проекта тази година. Художниците искат да украсят някои от знаковите пространства във Велико Търново със скулптури от дърво, които ще бъдат изработени по време на традиционния вече фестивал „Изкуство в природата”. Фестът събира в село Габровци през лятото автори от България и от света. Целият проект е на стойност малко над 16 600 лв.

Другият проект, който получава почти максималното финансиране, е „От вар момиче” на Българо-японското дружество във Велико Търново. Режисьорката Валерия Вълчева, която преди няколко години направи спектакъл по „Антихрист” на Емилиян Станев и го показа на Царевец, този път е решила да създаде представление по български народни приказки. За да реализира проекта си на обща стойност 16 430 лв., Валерия Вълчева получава от общината 9840 лв.

С 5420 лв. ще бъде финансиран музикалният конкурс „Звукът на времето”, който събира пеещи и свирещи на различни инструменти деца. Предвиждат се още конкурс за рисунка по повод 830 г. от въстанието на Петър и Асен, вечер на българската кухня и конкурс за нова поп песен, посветена на старата столица.

3540 лв. получи великотърновското представителство на Съюза на българските художници. Организацията кандидатства с проекта си „Търновград и народният художник Васил Стоилов”. Художниците искат да направят филм за Васил Стоилов, насочен най-вече към младите хора в родния град на автора.

Проектът „Отражения” на търновското сдружение „Пита” също печели 2500 лв. общинско финансиране. Идеята е на Гергана Пенова, която ръководи ателието по керамика към Младежкия дом. Тя е решила да събере деца на възраст от 8 до 15 г., за да ги запознае с културата, бита и архитектурата на България през Възраждането. Децата ще опознаят облеклото на своите предци и керамиката на Търново, сами ще изработват керамични пластики. В проекта ще участват студенти, както и родителите на всички деца, които се включат в програмата.

2676 лв. спечели за проекта си Народното читалище „Наука – 1870” в Ново село. Той се нарича „Потомците на Матей Преображенски – пазители на историческата памет и традиции“. Аартистите от клуб „ТАМ” пък ще разполагат с почти 3000 лв., за да осъществят идеята си „Скандинавският север гостува на град Велико Търново“. Младите хора искат да покажат скандинавско кино в старата столица. Филмовият фестивал ще бъде придружен от литературно четене, изложба на съвременни корици на книги, издавани в скандинавските страни.

Двата проекта, които не са били одобрени от оценяващата комисия, са за хип-хоп фестивал на открито и за празник на руската култура в с. Никюп. Причините за това са липсваща документация по проектите и не толкова широкият обхват на събитията.