Огнян Драганов поема операта
Огнян Драганов поема операта / DarikNews.bg, архив

Огнян Драганов ще бъде временно изпълняващ длъжността директор на Държавна опера Стара Загора. Към този момент заповедта му за назначение все още не е подписана. Очаква се това да се случи най-късно утре.

Напрежението в операта бе на път отново да ескалира след като от Министерството на културата съобщиха , че трупата ще получи 50% от заплатите си за месец април. След това обаче в разговор с зам.-директорa по финансовата част Мария Иванова, Огнян Драганов е съобщил, че най-късно в началото на месец май ще бъдат преведени и останалите 50%.

След като встъпи в длъжност и се запознае отблизо с културната институция, се очаква Огнян Драганов да управлява заедно с управителен борд, в който влиза и той самия. В борда ще участва и адвокат Милен Шопов, родом от Стара Загора и син на тенора от Старозагорската опера Атанас Шопов. Останалите членове на борда ще бъдат представени официално след 10 май.

Докато получат пълния размер на възнагражденията си старозагорските оперни артисти ще носят сини лентички, с които искат да покажат, че не работят на 50%.

Огнян Драганов е завършил Музикалното училище в Стара Загора с тромпет. Изучава оперна режисура в Нов Български Университет – два семестъра в класа на проф. Ваня Бъчварова. Завършва курс по оперна режисура в OPERA DU RHIN Страсбург, Франция, като асистент режисьор на световно известния оперен режисьор Албер - Андре Льорю. Дипломира се в Държавна Музикална Академия “Панчо Владигеров” София  - специалност оперна режисура в класа на проф. Павел Герджиков. Своя професионален опит натрупва в Софийската опера, където последователно е помощник - режисьор, асистент - режисьор, режисьор и заместник - директор през периода 1998-2002 година.