Косенето и резитбата на опасни дървета продължава
Косенето и резитбата на опасни дървета продължава / снимка: live.varna.bg

1145 декара тревни площи са окосени на територията на Община Варна. Дейностите се извършват по предварително утвърден график.

Около 400 дка са окосените площи в историческата част на Морската градина. Към момента от избуяли храсти и лиани се почистват терени от Карин дом до Логопедичната детска градина, които не са поддържани от десетилетия. Следващата седмица екипите, в които работят 36 озеленители, ще започнат коситба и в останалата част от Приморския парк, разположена на около 500 дка, съобщиха от общинското предприятие „Управление на проекти и озеленяване".

350 декара тревни площи са окосени в район „Аспарухово". За обработка остават още около 50 дка и към края на седмицата се очаква да започне така наречената втора коситба. В „Одесос" окосените терените са 170 декара.

В районите „Вл. Варненчик" и „Младост", където се работи от седмица от избрани по обществена поръчка фирми, са окосени съответно - 40 дка и 60 дка. В район „Приморски" - 125 дка.

От тази седмица общинското дружество приоритетно ще реже сухи и опасни дървета, тъй като тази дейност е била занемарена от години и в общината постъпват много оплаквания от граждани и фирми.

Успоредно с коситбата започват и активните обработки срещу кърлежи, които се извършват по график и са съобразени с метеорологичните условия.