САЩ и Иран все повече се доближават до ядрено споразумение
САЩ и Иран все повече се доближават до ядрено споразумение / снимка: Guliver/Getty Images

Светът е по-близо от всякога до постигането на всеобхватно ядрено споразумение с Иран, но работата още далеч не е свършила, остават нерешени ключови въпроси. Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери пред глобален форум за ядреното разоръжаване в ООН, в рамките на който се срещна с иранския външен министър, предаде АП.

Кери говори при откриването на конференцията, която на всеки пет години прави преглед на спазването на Договора за неразпространение на ядреното оръжие.

По-късно той се срещна с Мохамад Джавад Зариф в резиденцията на иранския посланик в ООН и обсъди усилията за постигане на окончателно споразумение между Техеран и шестте световни сили до крайния срок 30 юни. Срещата е била продуктивна, заяви представител на Държавния департамен,т цитиран от Ройтерс. Двамата са обсъдили работата, свършена от политическите директори и експертите миналата седмица във Виена и пътя напред.

Пред делегатите от 191-та страни, подписали Договора, Кери заяви: „Ние сме по-близо от всякога до добро всеобхватно споразумение, към което се стремим, и ако успеем да го постигнем, целият свят ще бъде по-безопасен. Ако бъде финализирано и приложено, то ще затвори всички възможни пътища за Иран към ядрения материал, необходим за ядрено оръжие, и ще даде на международната общност сигурността, от която се нуждае, че ядрената програма на Иран наистина е предназначена изключително за мирни цели”. Кери добави обаче, че трудната работа далеч не е свършила и някои ключови въпроси остават нерешени.

Кери подчерта неизменния ангажимент на САЩ към ядреното разоръжаване. Той обеща, че Вашингтон ще ускори с 20% унищожаването на изтеглените от арсенала бойни глави и призова Москва да приеме американското предложение за допълнително съкращаване на ядрените оръжия, разрешени от новия договор СТАРТ от 2011 г., с още една трета. САЩ са унищожили 10 251 ядрени заряди за 20 години и още 2500 са готови за унищожаване, подчерта Кери, цитиран от АФП.

Източник: БТА