Расте броят на жертвите от земетресението в Непал
Расте броят на жертвите от земетресението в Непал / БГНЕС

Жертвите от земетресението в Непал може да достигнат 10 000, каза в интервю за Ройтерс премиерът Сушил Коирала. Той заяви, че правителството прави всичко, което е по силите му за активизиране на спасителните операции и за облекчаване на положението на засегнатите от силния трус.

След земетресението с магнитуд 7,9, разлюляло страната в събота, са регистрирани още 67 вторични труса, вече доста по-слаби, предаде ТАСС.

Загиналите при земетресението достигнаха 5057, сочат нови данни на непалското правителство от днес, цитирани от АФП и ДПА. 10 915 са ранени, а 454 769 човека са лишени от дом, казаха от национални кризисен център.

През цялата нощ са продължили трусовете с мощност до 5,2. Хората прекараха трета нощ под открито небе.

Около 8 млн. души са засегнати в Непал от разрушителното земетресение, разлюляло страната преди три дни, каза пред журналисти Фархан Хак, говорителят на генералния секретар на ООН, съобщи АП. Хак се позова на данни на непалските власти.

Разрушителното земетресение в Непал следва исторически модел

Повече от 1,4 милиона непалци имат нужда от хранителна помощ. ООН отпуска от фонда си за спешно реагиране при извънредни ситуации 15 млн. долара, за да се помогне на пострадалите. Тези средства ще дадат възможност международни хуманитарни организации да предоставят на бедстващите подслон, питейна вода, медицински стоки и логистични услуги.

През следващата нощ два самолета на руското министерство на извънредните ситуации със спасители ще отлетят от Делхи за Непал. Самолетите "Ил-76" чакат от вчера на летище в Делхи и вече са получили разрешение да летят за Непал. За обратния полет те ще качат руски граждани, пребиваващи в хималайската страна.

Камионите с помощи вече са на път за най-тежко засегнатите райони извън столицата Катманду, който също е много пострадала - много сгради са разрушени до основи, има недостиг на хранителни стоки и горива и проблеми с електроснабдяването. Очаква се раздаването на храна да започне още днес. Сега най-важното обаче остава издирването и спасяването на оцелели, каза представителят на ООН.

Днес се очаква пристигането на едновременно няколко спасителни екипа. Вчера британското министерство на отбраната, цитирано от АФП, съобщи, че военни инженери от прочутата бригада на гурките ще бъдат изпратени с мисия в Непал.

Военният самолет Боинг С-17, с който ще заминат, вчера беше натоварен с над 100 брезентови платнища за палатки и 1700 соларни лампи, съобщи министерството за международно развитие. Вчера в Катманду кацна първият британски самолет с хуманитарна помощ.

Тридневен траур в памет на жертвите на земетресението в Непал

Правителството на Непал обяви днес тридневен траур за над 4-те хиляди загинали от силното земетресение в края на миналата седмица, предаде ДПА.

Правителството заяви, че заради ограничените средства, с които разполага, ще му е трудно да стигне бързо до всички пострадали и да се справи с последиците от труса. „Не сме подготвени за бедствие от този мащаб”, каза премиерът Бам Дев Гаутам.

Източник: БТА