Близо 60 000 зрелостници подали заявления за матурата по Български език
Близо 60 000 зрелостници подали заявления за матурата по Български език / снимка: БГНЕС, архив
Близо 60 000 зрелостници подали заявления за матурата по Български език и литература
79453
Близо 60 000 зрелостници подали заявления за матурата по Български език и литература
  • Близо 60 000 зрелостници подали заявления за матурата по Български език и литература

57 277 са зрелостниците, подали заявления за явяване на Държавния зрелостен изпит по Български език и литература на 20 май. Това съобщи за Дарик директорът на дирекция „Образователни програми и образователно съдържание” към МОН Евгения Костадинова.

По думите й за втория задължителен зрелостен изпит по предмет по избор между 13 предмета подадените заявления са 58 031. Костадинова обясни, че разликата идва от това, че на втората матура ще се явят и лица, които не са се справили успешно с изпита си в предишни години. Най-предпочитаният от 12-класниците предмет е „Биология и здравно образование”, а с най-малко желаещи е италианският език.

Евгения Костадинова обясни, че над 57 277 зрелостници са подали заявления за явяване на изпит по „Български език и литература”. „За втория държавен зрелостен изпит, който се провежда по 13 отделни предмета, сумарно са подали заявление 58 031 деца. Подаването на заявленията включва и лица, които предходни години не са се явили или не са положили успешно държавни зрелостни изпити. Заявлението за явяване е без ограничението на брой сесии и възраст. Всеки, който не е приключил средното си образование по някакви причини, може на всяка сесия, която реши, да подава и да се явява”, обясни тя. 

Костадинова посочи, че най-желаният предмет тази година е „Биология и здравно образование”.

„Най-много заявления са подадени за полагане на „Биология и здравно образование” - 17 671 лица. След него традиционно е „География и икономика” - 14 638, на трето място е „Английски език” с 11 598 заявления. Традиционно най-малко желаещи има за „Италиански език” - 118 човека”, посочи Костадинова.

От МОН уточняват, че все още не е ясен точният брой на зрелостниците, които ще имат право да положат изпит, защото не всички ще бъдат допуснати. Възможно е някои от тях да не приключат успешно 12-ти клас и да имат слаба оценка по някои предмет за срока, посочи още Евгения Костадинова.