КНСБ: Икономическият растеж в страната е потиснат
КНСБ: Икономическият растеж в страната е потиснат / Thinkstock/Getty Images

Икономическият растеж в страната продължава да е потиснат, макар прогнозите на Министерството на финансите за неговото развитие да са значително по-оптимистични, а дефлацията трайно се е настанила в икономиката. Това каза пред журналисти вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков.

По думите му като най-голяма обществена организация, КНСБ продължава да следи развитието в страната и независимо от това, че има и позитивни неща, оценките на синдиката не са докрай оптимистични. Тъй като България все още е на последно място в Европейския съюз по доходите, последният конгрес на синдиката е извел заплащането на труда като най-важен приоритет. Ние продължаваме да твърдим, че е необходима нова политика по доходите в държавата, посочи Нанков. По думите му основни двигатели на икономическия растеж трябва да станат потреблението и инвестиционната активност.

На срещата с журналисти беше обявено, че КНСБ апелира към правителството и работодателите за разработване на спешен пакет от мерки за повишаване на доходите и не приема твърденията, че заплатите в страната са ниски, защото е ниска производителността на труда в икономиката. Пламен Нанков посочи като пример, че българският работник изработва близо 49 на сто от произведеното от немския работник, но получава 25 на сто от неговата заплата. От КНСБ поискаха 400 лева минимална работна заплата още тази година и възстановяване на практиката ежегодно да се договаря равнището на работната заплата.

В Габрово се състоя дискусионен форум на тема "Заплащане на труда и европейски стандарти", организиран от регионалния съвет на КНСБ по повод отбелязване на 25-годишнината от учредяването на синдиката. В дискусията участваха повече от 100 души експерти, представители на държавната и местна власт, социални партньори, институции и синдикалисти от Габровска област.

Източник: БТА