Ученици, завършили 10-ти клас, ще могат да учат за „майстор” и без средно образование
Ученици, завършили 10-ти клас, ще могат да учат за „майстор” и без средно образование / снимка: БГНЕС
Ученици, завършили 10-ти клас, ще могат учат за „майстор” и без средно образование
79447
Ученици, завършили 10-ти клас, ще могат учат за „майстор” и без средно образование
  • Ученици, завършили 10-ти клас, ще могат учат за „майстор” и без средно образование

Учениците, завършили 10-ти клас, ще могат да учат за „майстор”, без да се завършили средно образование. Идеята е на образователния министър Тодор Танев и ще е по отношение на професионалните гимназии.

По думите му много от хората, които са решили да напуснат или вече са напуснали училище, ще могат да придобият допълнителна квалификация в интегралните професионални колежи. Според Танев приетите след 10-ти клас ще трябва да учат една подготвителна година и още две години в колежа, но за да продължат образованието си в университет ще трябва да положат матури.

Танев обясни, че ако човек е учил до 10-ти клас и не е положил матури  може да запише и да учи в колеж за две години, като така ще придобие „майсторка степен”. Ако иска обаче да стане „колежански специалист” и да изкара целия курс в колежа, ще трябва да вземе и зрелостните си изпити.

Танев каза, че интегралните професионални колежи ще са полезни за хората, които са напуснали образователната система. „Той, който 8-ми или 10-ти клас, е напуснал, и е вече примерно на 37 години, трудно би се върнал в гимназията от 10-ти до 12-ти клас заедно с учениците. Срам го е. има много причини да не отиде там. Защо да не му създадем възможности, за да навакса, когато сам „узрее за това”, заяви министър Танев.

„Знам, че има компромисен момент, но тези хора трябва да бъдат приобщени трябва да им бъде даден шанс. Трябва да могат да бъдат включени в производството и да се чувстват хора”, посочи още той.

Тодор Танев посочи, че преди в професионалните гимназии имаше 13 клас, който обаче отпадна поради липса на желаещи да се запишат за него. Според министъра обаче само една година професионално обучение не е достатъчно. „13-ти клас не е достатъчен, за да се придобие майсторска степен, трябва да бъде две години. И трябва да има възможност за повече видове преподаватели. Затова създаваме интегрален колеж, който да налива и отгоре, с повече”, каза Танев.

Първоначално се предвижда да бъдат отворени два колежа в Северозападен регион. Танев посочи, че интерес има от сферата на информационните технологии, както и от строителния бранш.