Роми излязоха на протест - искат втори хранителен магазин в село Лиляк
Роми излязоха на протест - искат втори хранителен магазин в село Лиляк / Борислав Курдов
Роми излязоха на протест - искат втори хранителен магазин в село Лиляк
79445
Роми излязоха на протест - искат втори хранителен магазин в село Лиляк
  • Роми излязоха на протест - искат втори хранителен магазин в село Лиляк

Роми от най-голямото село в община Търговище - Лиляк, излязоха на протест днес и повикаха представители на медиите. Те се оплакаха, че в селото работи само един магазин, работното време на който не ги устройва - отваря късно, затваря рано. Хората тук се препитават основно с бране на билки и се връщат по тъмно, така че нямало откъде дори и хляб да си купуват. Друг проблем било, че често стоката, която купували, била с развалено качество, хигиената била лоша, недоволстваха и от отношението на продавачите в магазина. Ромите бяха недоволни и от това, че в магазина не се дава на вересия.

Кметът на Лиляк Живко Антонов застана зад протестиращите и заяви, че не е било потърсено неговото мнение относно затварянето на втория магазин и бъдещото предназначение на помещението.

Според протестиращите, в основата на проблема бил собственикът на единствения работещ магазин. Той е собственост на Областния кооперативен съюз, председател на който е Йордан Ботунски. Според жителите на Лиляк, Ботунски, не без благоволението на общинската управа в Търговище, кандидатствал и спечелил търга, за помещението, в което до скоро е имало и втори хранителен магазин в Лиляк. Вторият магазин бил обслужван от Станислав Димитров през последните 12 години. Там ромите намирали всичко, от което имат нужда, дори и в по-късните часове, получавали и стока на вересия. Преди няколко месеца обаче магазинът бил запечатан, а Димитров бил принуден да освободи помещението.

Пред Дарик Йордан Ботунски заяви, че не вярва магазинът и Окръжния кооперативен съюз да са причина за недоволството на хората, но обеща че ще удължи работното време на единствения работещ хранителен магазин в Лиляк. Той потвърди, че в най-близко време в помещението, което са спечелили на търга, ще заработи аптека.