Mедици от „Св. Иван Рилски” на протест заради уволнения директор
Mедици от „Св. Иван Рилски” на протест заради уволнения директор / снимка: БГНЕС, архив
Лекар: Уволнението на директора на болница „Св. Иван Рилски” е продиктувано от сиви политики
79444
Лекар: Уволнението на директора на болница „Св. Иван Рилски” е продиктувано от сиви политики
  • Лекар: Уволнението на директора на болница „Св. Иван Рилски” е продиктувано от сиви политики

Решението на здравния министър д-р Петър Москов да уволни директора на болница „Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев заради сливането на лечебното заведение с Александровска болница, е мафиотско и е продиктувано от сиви политики. Мнението изрази пред Дарик д-р Красимир Минкин, неврохирург в лечебното заведение.

Според него и негови колеги в случая се взима решение, което няма никакво логично обяснение и е продиктувано от съвсем различни скрити фактори. „Трябва да си много голям оптимист, за да си мислиш, че сливането на една малка печеливша болница с една голяма губеща ще доведе до прогрес,” посочи още специалистът.

В края на миналата седмица д-р Дечо Дечев бе освободен от поста си, а в мотивите за това от здравното министерство посочиха започнала процедура по сливане на лечебното заведение с Александровската болница.

По информация на Дарик обаче на мястото на д-р Дечев като временно изпълняващ длъжността е назначена д-р Мариета Райкова, която до този момент беше заместник-директор на същата болница. От Здравното министерство отказаха коментар по темата.

Освободиха от поста директора на болница „Св. Иван Рилски”

Всички работещите в „Св. Иван Рилски” в момента ги е страх от това, че не е ясно какво се случва и какво ще последва, информира пред Дарик неврохирургът д-р Емануил Найденов. „Нямаме яснота какво точно се подготвя. Никой не излезе с една ясна позиция, никой н дойде да ни обясни. Хората се притесняват за своето бъдеще”, сподели той. 

Уволнението на д-р Дечо Дечев и сливането на болницата с „Александровска” са стъпки, които се извършват на тъмно, споделя мнението колегата на Найденов д-р Красимир Минкин.

„Живеем във време, в което здравният министър е зависим. Т.е. той взима решенията си, продиктуван от други скрити фактори, които в повечето случаи са крити икономически причини, свързани или с прогресирането на частни болници, които да вземат дела на „Св. Иван Рилски”, или налагането на определени фармацевтични фирми, които не могат да се наложат. Всичко отива в сферата на догадките, когато обичайните правила явно не важат. Става дума за сива политика. Сивата политика в другите страни, а и в България, се нарича мафия. Това е мафиотско решение, ако взимаме решение, което няма никакво логично обяснение, това означава, че е поръчано от някъде”, коментира д-р Минкин.

От колектива на болницата вече са взели решение да се обединят в позицията си срещу сливането на двете лечебни заведения, и да я изпратят до отговорните институции.

„Тъй като тези стъпки са взети в рамките на два дни, на тъмно, сливайки една малка печеливша болница с една голяма губещ, трябва да съм много голям оптимист, за да си мисля, че това ще доведе до прогрес на двете болници. Беше демократично то да бъде обсъдено и с директора и персонала на болницата. Това решение навява за стари времена”, заяви още д-р Минкин.

Взето е решение да се напише отворено писмо до премиера, до министъра на здравеопазването, до здравната комисия и до омбудсмана.

За старите времена припомня д-р Ненчо Ненчев от Отделението по хемодиализа в болницата. „На времето това беше медицинска академия, преди много години беше слято, после го разделиха, сега отново се слива”, каза той.

От Александровска болница посочиха за Дарик, че засега ще се въздържат от коментар по темата. Здравното министерство пък отказа да отговори на нашите въпроси днес, под претекст, че в утрешния ден ще даде публично изявление. Тогава се очаква да се проведе и поредния символичен протест на работещите в „Св. Иван Рилски”.