Ще се изготвя нов план за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили
Ще се изготвя нов план за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили / снимка: БГНЕС
Ще се изготвя нов план за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили
79443
Ще се изготвя нов план за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили
  • Ще се изготвя нов план за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили

Бюджетът за отбрана няма да бъде актуализиран тази година, въпреки призивите на държавния глава и военния министър. По време на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев, беше решено парите за отбрана да бъдат увеличени от следващата година.

Министерски съвет пък трябва да предложи план за модернизация на Въоръжените сили. Становището, което беше представено от президента, не беше прието единствено от БСП и „Атака”.

Цялото изказване на президента Росен Плевнелиев след заседанието на КСНС

Бюджетът за отбрана да се увеличава плавно до 2% от БВП в следващите 10 години, а Министерски съвет да изготви нов план за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили - около това се обединиха участниците в Консултативния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев.

Според Националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана 2020” разходите за отбрана трябваше да достигнат 2% от БВП до шест години. С приетата декларация увеличава срока с още четири години.

Държавният глава Росен Плевнелиев прочете приетото:

„Министерският съвет да внесе в Народното събрание за обсъждане и приемане „Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България. На основа на приетата Програма, Министерски съвет да разработи нов „План за развитие на Въоръжените сили на Република България”. Изпълнителната и законодателната власт да осигурят спазването на принципа за ненамаляване на финансовите средства за отбрана като процент от БВП спрямо 2014 г. и плавното им увеличение до постигане на 2% от БВП в рамките на едно десетилетие, с изключение на 2015 г., отчитайки непредвидените и извънредни разходи през годината. Бъдещите инвестиции в отбранителни способности да отговарят на стандартите на НАТО, да бъдат насочени към повишаване на оперативната съвместимост със съюзниците в съответствие с възможностите на държавата”

Актуализацията на бюджета за отбрана за 2015 г. засега се отлага. Обсъдена е била възможността за купуване на нови изтребители, но проектите за  модернизация на армията продължават да бъдат засекретени, въпреки, че предстои обсъждането им в Министерски съвет.