ВМРО отбеляза 100 г. от геноцида над арменския народ
ВМРО отбеляза 100 г. от геноцида над арменския народ / netinfo

ВМРО-Българско национално движение и представители на арменската общност във Велико Търново отбелязаха 100-годишнината от геноцида над арменския народ. В памет на жертвите на едно от най-кървавите престъпления срещу човечеството в петък бяха запалени 100 свещи пред МТД „Константин Кисимов”, в центъра на града. Десетки граждани присъстваха на събитието, което премина под надслов „Помня и осъждам. Помня и изисквам. Живея и помня. Живея и изисквам“.

Геноцидът, извършен от Османската империя, е не само срещу арменците, а срещу всички християни на нейна територия. Масовото разоряване и избиване на мирно и невъоръжено българско население по време на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г., продължилото след това системно разоряване и избиване на българи в подвластните на Османската империя територии и поголовното етническо прочистване с оръжие, извършено от турската войска през 1913 г. в Източна и Западна Тракия и Мала Азия, е проява на геноцид спрямо българите.

През периода 1903- 1913 г. са избити над 100 000 българи цивилно население – мъже, жени и деца, а други близо милион са били принудени насилствено да оставят домовете си и цялото си имущество, за да потърсят спасение като бежанци в пределите на българската държава. Тези деяния на Османската империя са документирани с автентични исторически материали и безброй свидетелства на потърпевшите българи и на представителите на медиите от целия свят.

Символът на 100-годишнината от арменския геноцид е цветето незабравка. Избрано е, защото на всички езици носи едно и също име. Петте венчелистчета олицетворяват петте континента, по които се е заселил арменския народ. Лилавият цвят е символ на духовните одежди и сочи връзката на народа с арменската църква. Жълтият цвят е бъдещето на арменския народ, а черният, разположен в средата на цветчето, напомня за ужасните събития от 1915 г.