Над 5000 участници идват за Старопланински събор Балкан фолк
Над 5000 участници идват за Старопланински събор Балкан фолк / плакат: организатори

XIX-то издание на Старопланински събор „Балкан фолк” ще се проведе от 7 до 17 май във Велико Търново. В рамките на шест дни на сцената на Летния театър в парк Марно поле ще се изявят повече от 5000 участници от над 200 колектива, както и индивидуални изпълнители от всички фолкорни жанрове и етнографски области на България. Заявки за участие в „Балкан фолк” са постъпили и от Индонезия, Мексико, Италия, Румъния и Молдова.

Едновременно ще се проведе и VI Български Национален шампионат по фолклор „Евро фолк”. В него ще участват около 80 музикални формации, които ще се състезават в 8 категории и две възрастови групи.

Програмата ще започне в 14:00 часа на 8 май. На 9 май oт 18:30 ч. участниците ще се включат в традиционно дефиле от площад „Майка България”, през парк Марно поле до Летния театър, където съборът ще бъде открит официално от 19:30 ч.

Участниците ще бъдат награждавани със златни, сребърни и бронзови медали. Ще бъдат връчени предметни награди, грамоти и почетни знаци, дипломи за лауреати, за съществен принос при съхранение и популяризиране на традиционните български народни изкуства. Голямата награда Grand prix златен “Орфей” и титлата Абсолютен национален шампион по фолклор за 2015 година ще донесе на победителя и премия от 1000 лв., осигурени от организаторите на Шампионата.

При лошо време сцените на закрито ще са в Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов”, в Големия салон на Община Велико Търново, в Камерна зала на НЧ „Искра 1896”, в НЧ „Надежда 1869” или на други места. Официалното закриване ще се състои на 16 май от 19:30 ч. с гала- концерт.

Старопланински събор „Балкан фолк” и Национален шампионат по фолклор „Евро фолк” са част от Музикални празници „Евро фолк”, състоящи се от 110 музикални фестивала. Те се провеждат в различни градове и държави на Европа през цялата 2015 г. и са под егидата на Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали – ЕАФФ.
Фестивал № 1 в Европа на традиционните народни изкуства – Старопланински събор „Балкан фолк” е основно събитие на Музикални празници „Евро фолк 2015”.

В памет на основателя на Старопланински събор „Балкан фолк”  и Музикални празници „Евро фолк“, Илиян Д. Николов, продължителите на делото му са инициирали подписка за издигането на паметник. До момента 2400 души са подкрепили идеята. Можете да подкрепите инициативата по време на концертите от Събора. Подписката ще бъде внесена в местния Общински съвет, който да определи мястото за издигане на паметния символ.