Шуменският клуб „Задявка“ с два приза от „Болярско надиграване 2015“
Шуменският клуб „Задявка“ с два приза от „Болярско надиграване 2015“ / netinfo

Tанцьорите от шуменския клуб за народни танци „Задявка" с ръководител хореограф Жечко Колев завоюваха две награди в един от най-престижните турнири за народни танци в страната - Национален фолклорен фестивал „Болярско надиграване".

Фестивалът се проведе за пета поредна година тази събота в Двореца на културата и спорта „Васил Левски" във Велико Търново. Танцьорите от шуменския клуб мериха сили с над 1400 танцьори от 47 клуба от цялата страна, които се бяха събрали, за да излъчат най-добрите изпълнители на български народни хора. Съревнованието продължи през целия съботен ден, а наградите бяха обявени от компетентно жури в 18:00 часа, като с това се закри тазгодишното издание на „Болярско надиграване 2015".

Журито на фестивала, който има конкурсен характер, оценяваше фолклорните клубове в две направления. Първото направление е за автентично хоро, а второто е за хореографска разработка върху хоро. В раздел „автентично хоро" чаровните танцьори от клуб „Задявка" спечелиха призовото трето място с хорото „Ойсата" от Смядово.

Освен основните две награди, за които се надпреварваха фолклорните клубове, имаше допълнителен приз - „Крал и кралица на танца". Красивата и даровита шуменска танцьорка от клуб „Задявка" Полина Георгиева пък спечели приза „Най-красива болярка" и грабна царската корона.