Борисов: Вежди Рашидов да гледа постановката Език мой, враг мой
Борисов: Вежди Рашидов да гледа постановката Език мой, враг мой / снимка: Dariknews.bg, Павел Тенчев

Вежди Рашидов да гледа постановката "Език мой, враг мой" и да се поучи от мен, заяви премиерът Бойко Борисов, при посещението си в светилището на "Перперикон". Попитан защо министърът на културата не е тук, заедно с останалите министри, премиерът отговори, че той не е добре със здравето.

„Вежди Рашидов работи перфектно, но съм му дал една задача само - щом има постановка „Език мой, враг мой", веднага да отива да я гледа. И да се поучи от мен - мълчиш, работиш, а от там нататък делата да говорят", лаконично коментира българските скандали около представянето на България с изложбата в Лувъра.

Министър-председателят изкачи върха на скалния град на траките. Той и придружаващите го трима министри - на земеделието Десислава Танева, на екологията и Ивелина Василева и на транспорта Ивайло Московски, шефът на фонд „Земеделие" Румен Порожанов, народните представители Цвета Караянчева и Дилян Добрев, областният управител на Кърджали Илия Илиев, заместник-министри, останаха очаровани от мащабите на археологическия обект.

„Който българин не е дошъл да види Перперикон, не познава историята. Не знае каква перла има България. Истинско бижу", заяви премиерът.

Стана ясно, че 220 000 има за разкопките през тази година за Перперикон като 180 000 ще са за разкопки, а 40 000 - за поддръжка.

„Това, което професор Овчаров е поискал, всичко вече му е преведено, на общината, на кмета, за да могат да работят през годините спокойно", каза Борисов. Той се ангажира след приключването на разкопките на Перперикон, „каквото е необходимо, да бъде направено", включително и да популяризира обекта пред Европейския съвет и премиерите на Европа и по възможност да ги доведе тук.

„Това просто е извънземно място. То е на 7000 години. Не 7 века, а 7000 години, невероятна история", изрази възхитата си от видяното Борисов. От изпълнителния директор на сдружение „Перперикон-Мелпомена" Петър Савчов той получи почетния знак „Сребърен Перперикон" за приноса му за развитието на Перперикон.

И с още нещо се ангажира премиерът Борисов - осветителните тела по алеите на скалния град на траките да светнат в най-скоро време.

В рамките на визитата си в региона той се срещна с животновъди от кърджалийското село Чифлик.

Запитан държавата ще финансира ли укрепването на свлачищата в трите най-засегнати села в Кърджалийско - Сипей, Енчец и невестино, Борисов заяви, че са му потребни твърди гаранции за издръжливостта на проектите за това.

„Ако минно-геоложките специалисти ми гарантират, че като изсипем 9 млн. за една подпорна стена за 20 къщи, тя ще е стабилна, ще сложим парите, ще ги търся", заяви още премиерът Борисов.