29 години от трагедията в Чернобил
29 години от трагедията в Чернобил / снимка: Guliver/Getty Images

На 26 април 1986 г. в 01:23 часа чернобилският реактор №4 експлоадира. Светът става свидетел на най-тежката ядрена катастрофа в историята на човечеството.

Взривът разпалва пожар, който гори в продължение на 10 дни. Близо 300 хиляди души са принудени да напуснат домовете си. Междувременно Северна Европа е обсипана от радиоактивни материали.

Това е историята на експлозията в Чернобил.

Инцидентът нанесе изключително големи вреди на хората, които се проявяваха дори години по-късно.

Според доклад на "Грийнпийс" от 2006 г. Чернобилската катастрофа е довела до над четвърт милион случая на рак, от които почти 100 хиляди са се оказали фатални. А според Международната агенция за ракови изследвания, инцидентът ще отнеме живота на 16 хиляди европейци до 2065 г.

Инцидентът в северна Украйна бе комбинация от дефектен дизайн и оперативна грешка, които създадоха смъртоносен радиоактивен облак. Реакторите на Чернобилската АЕЦ бяха спрени и по-късно извадени от употреба. №4 бе заграден с нестабилен бетонен пашкул.

Сега се работи върху изграждането на саркофаг на стойност 1,58 млрд. щатски долара. Сравняваната с ковчег структура ще пази останките на призрачния реактор и ще замени остарялата бетонна черупка. Структурата ще тежи 29 000 тона, ще бъде дълга 164 метра, а височината й ще достига 110 метра. Саркофагът ще съдържа високотехнологично оборудване за извършването в пълна безопасност на операциите по вътрешността на авариралата централа. Очаква се строителните работи да приключат през тази година.

Източник: БГНЕС