БСП се хвърля в битката за местните избори
БСП се хвърля в битката за местните избори / снимка: БГНЕС, архив
БСП се хвърля в битката за местните избори
79415
БСП се хвърля в битката за местните избори
  • БСП се хвърля в битката за местните избори

Подготовката за предстоящите местни избори не търпи отлагане и всички структури на БСП трябва да работят активно. С това обръщение към делегатите лидерът на социалистите Михаил Миков даде началото на Националния съвет на партията, по време на който ще бъдат определени критериите за бъдещите кандидат-кметове.

Въпреки че според част от делегатите темата за евентуално участие на столетницата в коалиции за местния вот не е водеща, червените депутати Янаки Стоилов и Атанас Мерджанов се обединиха около тезата, че подкрепа може да има единствено за кандидати с ясна лява политика.

Според председателя на БСП Михаил Миков всички имат ангажимент към подготовката за предстоящите местни избори. „Предстои много работа, Националният съвет, областните председатели, общинските ръководства, всички имат своя ангажимент по отношение на политическата декларация на конгреса, по отношение разясняване резолюцията за участие в местните избори, които да бъдат съчетани с нетърпящата отлагане обстановка за местните избори”, обърна се към присъстващите Михаил Миков.

Социалистката Корнелия Нинова е категорична, че партията ще е активна в цялата страна. „Ще се борим навсякъде. Какъв е смисъла да тръгваме на избори, ако не тръгваме с енергия за тази битка”, заяви тя.

По темата за участие на БСП в коалиции за изборите на есен, Янаки Стоилов е категоричен, че партията не би подкрепила кандидати, провеждащи дясна политика.

„Ние сме предвидили, че може да се прави тази преценка, но е нея трябва да се избягват съюзи за подкрепа на кандидати, които не провеждат лява социална политика”, коментира Стоилов.

А относно един от най-възможните съюзници за местния вот- АБВ, социалистът Атанас Мерджанов коментира: „Политиката се простира до подкрепа на кандидатури на кметове, които са съобразили своята политика с левите стандарти”. „Що се отнася до общинските листи, БСП преимуществено ще участва с листи на „БСП Лява България” и на сегашните коалиционни партньори”, посочи Мерджанов.

В началото на пленума лидерът на Левицата Михаил Миков коментира и сегашната политическа ситуация в страната и изказа недоволството си от провежданата към момента пенсионна реформа, която целяла единствено увеличение на стажа и възрастта за пенсиониране.