Горнооряховската художествена галерия стана на 40 години
Горнооряховската художествена галерия стана на 40 години / снимка: Пресцентър/ Община Горна Оряховица

С изложба, събрала творбите на няколко поколения художници, в Горна Оряховица бяха отбелязани 40 години от построяването на художествената галерия в града. В експозицията са подредени 25 картини от фонда, сред които акварелните пейзажи на знаменития Александър Маджаров, разкриващи облика на стара Горна Оряховица. Изложени са също платна – маслена техника на Христо Панев и Ишхан Нигохосян, класически портрет – сух пастел на Никола Дончев, творби маслена живопис на Стойна Савова.

Представени са още акварели на горнооряховския художник Христо Кулов, както и творби на съвременните творци: Петър Крусев, Мариета Кулова, Янко Янков, Любомир Момчев, Пламен Гурбалов, Иван Караиванов, Симона Стоянова, Кольо Табаков, Илия Банков и младата художничка Милена Борисова.

Арт салона украсиха и 54 рисунки на бъдещи художници, които участваха в конкурса „Символите на Горна Оряховица”, посветен на 145 години от обявяването на Горна Оряховица за град. Официалното награждаване на призьорите се състоя преди откриване на изложбата.

При най-малките (І-ІV клас) победител стана възпитаничката на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” Теодора Нешева. Второ място бе присъдено на Стефани Райчева от Стражица, а трета се нареди Магдалена Василева от ОДК. Поощрителна награда взе Любомир Янков от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Във втора възрастова категория (ІV-VІІІ клас) са присъдени по две награди за всяко място. Първи са рисунките на Илияна Йорданова от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” и Ивайла Георгиева от Попово. Второто място си поделиха Камелия Стоянова от СОУ „Вичо Грънчаров” и Едита Цвяткова от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”. Трети се наредиха Симона Ангелова от Попово и Кристина Димитрова от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”. Поощрителните награди отидоха при Мила Николова от СОУ „Георги Измирлиев”, Андреа Димитрова и Венцислав Николов от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Победител при най-големите (ІХ-ХІІ клас) стана възпитаничката на СОУ „Вичо Грънчаров” Диляна Димитрова. Второто място бе спечелено от Мартина Милева от СОУ „Георги Измирлиев”. Трета се нареди Ивон Тончева, също от СОУ „Георги Измирлиев”.

Наградите на младите художници връчиха кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, заместник-кметът Йорданка Кушева и секретарят на Общината Анелия Димитрова. Сред официалните гости на събитието бе и Милена Николова, директор на дирекция „Хуманитарни дейности и международни връзки”.

След награждаването изложбата бе открита от инж. Добромир Добрев. „Горна Оряховица нямаше да бъде това, което е сега, без вас, творците, ценителите и дарителите. Благодаря на всички за това, че намирате време да посещавате Галерията и да правите живота ни по-красив”, каза инж. Добрев. За рождения ден на галерията имаше и тематично подготвена торта, оформена като арт шедьовър. Годишнината в Градската галерия бе ознаменувана с приятелски наздравици с пожелания за още много рождени дни.

Галерията е построена през 1975 г., но година по-рано в Горна Оряховица е съществувала художествена галерия с фонд от 170 творби. Намирала се е в Клуба на дейците на културата. По-късно галерията е преместена в новопостроената сграда, в която се намира и днес. През 2009 г. с решение на Общинския съвет е именувана на известния горнооряховски художник „Недялко Каранешев”. Фонда притежава над 600 творби в различни жанрове на изобразителното изкуство и се обогатява всяка година с нови произведения. През годините Галерията е била домакин на разнообразни като тематика и автори изложби, акустични концерти, литературни четения и други инициативи, обогатяващи културния живот на Горна Оряховица.