Не се очакват кризисни ситуации заради снеготопенето
Не се очакват кризисни ситуации заради снеготопенето / снимка: БГНЕС, архив

Не се очакват кризисни ситуации заради снеготопенето и към момента няма повод за притеснение и безпокойство, каза зам.-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров. Той допълни, че са освободени обеми в язовирите, които да поемат снеготопенето.

Ставаме свидетели на извънредни и необичайни климатични явления - оттокът за месец февруари 2015 г. е пет пъти по-голям на национално ниво от този през февруари 2014 г. Оттокът за Източнобеломорския район за февруари е 11 пъти по-голям от същия период на миналата година. Смятам, че трябва да се предприемат всички мерки за адаптиране на инфраструктурата към тези нови условия, каза зам.-министърът.

Той коментира, че съгласно решението на Министерския съвет за спешни мерки във връзка с наводненията, се работи максимално от всички отговорни институции.

След среща с областните управители, в доклад до премиера, са препоръчани мерки, включително и осигуряване на по-голям финансов ресурс за превенция и почистване на речни корита, каза Гуджеров.

Според него си заслужава да се отбележи единодушната подкрепа на депутатите от парламентарната комисия по околна среда и води при първото четене на промените в Закона за водите. Осигуряването на защита на българското население и осигуряване на функционирането на оперативните програми са двете водещи функции на този законопроект, добави Павел Гуджеров.