Гориво от потънал край Канарските острови кораб достигна местните плажове
Гориво от потънал край Канарските острови кораб достигна местните плажове / снимка: БГНЕС, архив

Гориво от потъналия в средата на месеца край бреговете на Канарските острови руски риболовен траулер "Олег Найдьонов", вече достигна до плажовете на архипелага, предаде Франс прес, като се позова на испанското правителство.

В четвъртък и петък сутринта 200 куб.м морска вода с остатъци от гориво са събрани от специализирани екипи. По плажовете 200 кг въглеводороди са били изтеглени, се посочва в съобщение на испанското правителство.

Изтичане от кораба беше констатирано с помощта на подводен робот, спуснат в останките на плавателния съд, който се намира на 2700 м дълбочина в района на пристанището Лас Палмас на остров Гран Канария.

На 11 април на борда на кораба избухна пожар. Тогава той беше в пристанището, но беше изтеглен на буксир в морето, за да бъде потушен огънят. Там корабът потъна на 15 април. Жертви нямаше. В него е имало 1500 тона гориво и лошите метеорологични условия не позволиха то да бъде изтеглено. Канарските острови имат богата флора и фауна и годишно привличат 10 милиона туристи.

Източник: БТА