Унгарското правителство пита населението как да се справи с незаконните мигранти
Унгарското правителство пита населението как да се справи с незаконните мигранти / снимка: БГНЕС, архив

Унгарското правителство ще се допита до населението за това каква трябва да бъде политиката на страната с незаконните мигранти, чийто брой се увеличава драстично от една година, съобщи АФП. Около 8 милиона въпросника ще бъдат изпратени през май - толкова е броят на пълнолетните граждани на Унгария, която има 10-милионно население.

"Ще попитаме хората дали предпочитат незаконните мигранти да бъдат задържани или експулсирани незабавно", уточни правителственият говорител Золтан Ковач.

Ще се пита също и дали кандидатите за убежище трябва да бъдат задължени да работят, за да си покрият разходите за настаняване. "Отговорите ще позволят на експертите да предложат промени в законодателството", уточни той.

В интервю, дадено днес за държавното радио, премиерът Виктор Орбан определи като "глупаво" европейското законодателство в областта на имиграцията, определяйки го за твърде либерално. "За предпочитане е да се позволи на държавите членки сами да решават как да спират бежанските вълни", каза Орбан.

По данни на Евростат миналата година в Унгария са били подадени близо 43 000 молби за убежище, което я прави втората държава в ЕС по брой молби за убежище на глава от населението след Швеция.

През януари 2015 г. са били подадени 13 000 нови молби, предимно от косовари, чиито шансове да получат статут на бежанци са много малки.

Германският канцлер Ангела Меркел смята, че сегашната система за разпределение на бежанците в ЕС, произлизаща от Дъблинската конвенция, вече не работи, предаде ТАСС.

Меркел заяви пред местната организация на Християндемократическия съюз в град Бремерхафен, че в бъдеще при разпределението на мигрантите трябва да се вземе под внимание населението на страните и тяхната икономическа мощ.

Източник: БТА