Повдигнаха обвинение на алжирец, планирал нападения срещу църкви във Франция
Повдигнаха обвинение на алжирец, планирал нападения срещу църкви във Франция / снимка: БГНЕС, архив

Алжирецът, заподозрян, че е убил жена в близост до Париж като част от подготовката за атентати срещу една или две църкви, беше обвинен от френското правосъдие в убийство, свързано с терористично начинание, предаде АФП.

Сид Ахмед Глам беше арестуван миналата неделя, след като подал сигнал, че е бил нападнат и прострелян в крака. При проверка тогава полицията открила в кола и в дома на алжиреца голям арсенал от оръжия и документи във връзка с джихадиските групи Ал Кайда и Ислямска държава. Разследващите предположиха, че Глам се е прострелял по невнимание.

24-годишният алжирец беше задържан и вчера вечерта обвинен, след като се установи, че той е убил инструкторка по фитнес на 32 години, чието тяло беше намерено във Вилжюиф, южно предградие на Париж. Смята се, че там Глам планирал да извърши нападения срещу една или две църкви. Той се опитал да открадне колата на жената, която убил, за да осъществи плана си.

Френското разузнаване е получило сигнал за радикализирането на Глам още миналата година. Тогава той изразил във Facebook желанието си да отиде на джихад в Сирия. Според разпитващите го Глам искал да говори, но сякаш някаква сила го принуждавала да не казва нищо. Подозира се, че това е първият случай на атентатор, който е командван от разстояние от един или двама тайнствени хора, установили се най-вероятно в Сирия и наредили му ясно да нападне църкви.

Именно тези хора са посочили на Глам как да се снабди с ключ от откраднат автомобил, в който имало складиран цял арсенал - автомати Калашников, пистолети, бронирани жилетки. Колата с оръжията е била открита в сряда от полицията в Олни-су-боа, северно от Париж.

При претърсване на жилището на Глам полицията открила и голямо количество компютърни данни и криптирани съобщения до евентуалните му поръчители в Сирия. Сега полицията издирва евентуални съучастници на Глам. ДНК проби, взети в хода на разследването, са дали резултат.

По случая с Глам преди три дни беше задържана негова 25-годишна позната. Тя беше арестувана в град Сен-Дизие, в което живее семейството на Сид Ахмед Глам. Жената, носеща бурка, същоне е пожелала да говори и е отрекла твърденията, че Глам се укривал в дома й и че двамата планирали да се женят. Жената беше освободена от ареста.

Заради случая с Глам френският вътрешен министър Бернар Казньов призова за повече бдителност от страна на властите в района на църквите, като мерките трябва да се приложат от днес.

Източник: БТА