Австралийска блогърка призна, че е е лъгала за болестта си
Австралийска блогърка призна, че е е лъгала за болестта си / Thinkstock/Getty Images

Австралийска блогърка, която стана известна с разказите си как е успяла да се избави от рак на мозъка с природни лечения, призна, че никога не е била болна, съобщи АФП.

Бел Гибсън създаде през 2013 г. блога си „The Whole Pantry” („Целият килер”) за поддържането на добра форма с хранене. Тя написа, че се е излекувала от рак с този метод. Приложението й дори беше избрано от американския гигант „Епъл” за новия умен часовник Смартуоч. Миналата година 23-годишната жена публикува книга с рецепти, която издателят изтегли от продажба през март, когато се появиха първите подозрения за измама. Книгата скоро трябваше да излезе в продажба в САЩ и Великобритания.

В интервю за сп. „Уиминс уикли” Бел Гибсън признава, че напълно е измислила всичко за рака на мозъка. „Нищо от това не е вярно”, каза тя в интервю, озаглавено „Дългата ми битка с истината”. „Мисля просто, че да разкрия всичко, е правилно. Искам хората да кажат, това е добре, и тя е човек”, допълва тя.

Според пресата Бел Гибсън е получила закани и дори смъртни заплахи, след като се е разчуло за измамата. Промяната в отношението към нея е била „повече от ужасна”, каза тя, без да обяснява повече защо е лъгала, освен че споменава трудно
детство.

Съмненията за чудодейните рецепти на Бел Гибсън започнаха да се появяват миналия месец, когато стана ясно, че тя не е превела обещаните 300 000 австралийски долара (216 000 евро) за благотворителност от авторските си права. Някои от приятелите й също споделиха изненадата си, че е била болна.

Тод Харпър от австралийска асоциация за борба с рака призова пациентите да не вярват на лечения, които изглеждат прекалено привлекателни, за да са истински. Властите за защита на потребителите обявиха, че разглеждат случая.

Лекари казаха пред сп. „Уиминс дейли”, че вероятно блогърката страда от заболяване като синдрома на Мюнхаузен, който се характеризира от симулиране на болест с цел да бъде привлечено внимание.

Източник: БТА