Созопол и Несебър се помириха
Созопол и Несебър се помириха / снимка: Пресцентър

Кметовете на Созопол Панайот Рейзи и на Несебър Николай Димитров възстановиха примирието между двата града отпреди 22 века. Това стана в Созопол, до църквата „Св. Св. Кирил и Методий", под погледа на бог Аполон (в ролята - обичаният актьор Юрий Ангелов).

Арбитър на новоподписания мир беше градоначалникът на Поморие Иван Алексиев.

Архонтите на Месемврия и Анхиало, придружени с част от своите свити, пристигнаха по море на яхта. След като богът получи потвърждение за техните мирни намерения, заедно със своите музи ги съпроводи до техния колега от Аполония. Тримата подписаха три свитъка с клаузи по договора.

Ето пълния текст на мирния договор, без никаква редакторска намеса:

„МИРЕН ДОГОВОР

1. Двете страни да не предприемат военни действия, пряко или чрез подставени лица.

2. Всички възникнали и възникващи проблеми между двата града и техните жители да се решават на масата /може и кръгла, но за предпочитане шведска/.

3. Бойните действия по отношение на европейските златици да се ограничат до писане на проекти и реализирането им в срок

4. При изпадане на Поморие и Бургас в дълбок икономически колапс, демографски упадък, водещ до заличаването им, двете страни се споразумяват предварително чрез преговори за владеене на господство над териториите им.

5. При корабокрушение, ако някой сафридоловец, паламудоловец, калканоловец или цацоловец от двата града претърпи корабокрушение и бъде изхвърлен от морето на брега на съседния град, то да почерпи спасителите си, колкото душата и кесията му позволяват и да му се осигуряват възможност да се завърне в родното място.

6. Справедливо разпределяне на руските туристи и всякакви други туристически трофеи.

7. Двете страни да спазват пълна забрана за тралния рапанолов и калканолов.

8. Историческите факти и военната история на двата града да се презентират в Холивуд за заснемане на филм и участие в „Оскар"-ите за 2015-а.

9. С общи усилия и външно финансиране да бъде изграден мост между Созопол и Несебър. Ползите от него ще са за туристопотока, създаването на семейни двойки и размяна на стока.

ДВЕТЕ СТРАНИ СЕ ЗАДЪЛЖАВАТ ДА СПАЗВАТ КЛАУЗИТЕ НА ДОГОВОРА ПРИ ВСЯКАКВИ УСЛОВИЯ - СПАД НА РУСКАТА РУБЛА, ЕВРОПЕЙСКИ КВОТИ ЗА КАЛКАНА, ВОЕННИ МАНЕВРИ НА НАТО И ВСЯКАКВИ БЕДСТВИЯ - НАВОДНЕНИЯ, МЕСТНИ ИЗБОРИ И ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ."