Какви са рисковете пред България от TTIP?
Какви са рисковете пред България от TTIP? / Thinkstock/Getty Images
Какви са рисковете пред България от TTIP?
79406
Какви са рисковете пред България от TTIP?
  • Какви са рисковете пред България от TTIP?

САЩ да приемат стандартите на Европейския съюз в областта на трудовите правоотношения и производството на храни и горива, преди да се търси общо споразумение за сътрудничество. Това коментираха участници в конференция за рисковете пред България от приемането на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС (Transatlantic Trade and Investment Partnership - TTIP).
Организатори на събитието са „Солидарна България" и Фондация „Фридрих Еберт".
Ваня Григорова накратко представи някои от възможните негативни ефекти от споразумението, което трябва да бъде изготвено до края на годината.

За България има опасност от увеличаване на безработицата, тъй като европейските изследвания показват, че безработицата в европейски мащаб ще се увеличи с 600 000-700 000 души и най-вероятно част от тях са и българи, които работят там, и в момента, в който останат без работа, се прибират в България, каза Григорова и допълни, че това няма как да не рефлектира и върху равнището на безработицата у нас.

По отношение на ефекта, който споразумението би имало за стандартите на храните тя каза, че основната опасност е в това, че САЩ и ЕС имат различен подход при допускане на продуктите на пазара. Докато в САЩ продуктите първо се допускат и след това се доказва, че те са вредни евентуално, когато вече са нанесли някакви поражения на потребителите, то в ЕС подходът е диаметрално противоположен - първо трябва производителят или вносителят да докаже, че продуктът е безвреден и едва тогава се пуска на пазара.

„Практиката показва, че такива споразумения понякога премахват най-смущаващите точки, след което те се промъкват като анекси към договорите в последващите години и това се случва и чрез регулаторното сътрудничество, което е заложено в този договор, и чрез механизма за защита на инвеститорите, който позволява на чужди инвеститори да съдят държави и прочие, и прочие", каза Григорова.