Старшата на ФК  „Янтра 1919” сломи ПФК „Литекс”
Старшата на ФК „Янтра 1919” сломи ПФК „Литекс” / ФК „Янтра 1919”

Прекрасно представяне направиха юношите до 19 години от школата на ФК„Янтра 1919” срещу ПФК „Литекс” в мач от XV-ти кръг на първенството за юноши старша възраст – „А” група. Двубоят беше изигран на габровския стадион „Христо Ботев” с начален час 17:00 ч.

Момчетата на старши-треньора Веселин Антонов започнаха много организирано срещата. Подредената и събрана игра не след дълго даде своя резултат като десет минути след първия съдийски сигнал след много хубав пробив на Никола Цветанов (Чипса) последва подаване към Ивайло Александров, който с отмерен удар от рамките на наказателното поле откри резултата.

Набезите на габровци продължиха и при една контра атака в 18 мин. Мартин Славов изпревари вратаря на гостите и с хубав прехвърлящ удар удвои резултата . В средата на терена Владислав Макавеев и Георги Владимиров бяха пълни господари и атаките към вратата на Ловеч продължиха.

И точно в този момент при една контраатака на гостите и след неразбирателство в защита  гостите съвсем неочаквано с оглед случващото се на терена намалиха резултата  на 2:1. Това не сломи бяло – зелените и те продължиха да атакуват вратата на Литекс до края на полувремето.

Гостите видимо притеснени от негативния резултат на полувремето направиха пет смени, което даде резултат и първите десетина минути на второто полувреме играта се пренесе в полето на домакините, като тук нашата защита в лицето на Цветомир Ненков, Йонко Косев, Мартин Славов, Веско Караколев действаше много умело и не остави много шансове на Литекс.

Въпреки това на два пъти гостите стигнаха до удобна ситуация за гол, но тук безпогрешен бе младия Ивелин Костадинов (набор 99 год.). Георги Владимиров и Кирил Йорданов се контузиха и бяха заменени. В игра се появиха Станислав Събев и Константин Йорданов ( набор 98 год.).

При един от пробивите си към вратата на гостите в 63 мин Константин Йорданов бе фаулиран в централния кръг. Наказателен удар бе изпълнен бързо от Владислав Макавеев балонно към наказателното поле на Литекс, където Георги Йотев надбяга защитата, спря топката във въздуха, прехвърли излезлия, да го пресрешне, вратар и необезпокояван я вкара атрактивно с глава за 3:1.

Последваха още няколко силни минути на домакините, след което те се прибраха неочаквано в собствената си половина. Това позволи на гостите да направят няколко силни атаки като при последната в 89 мин., отлично ръководилия срещата арбитър Венцилав Кознички отсъди спорна дузпа, която гостите превърнаха в гол.

Габровци играха в състав:Костадинов, Караколев, Ненков, Косев, Славов, Макавеев, Владимиров, Йотев, Александров, Йорданов, Цветанов (Събев, Павлов, Келог, Тотев, Савов).

След тази важна победа над именития съперник, в състава на който имаше и национални съсътезатели, ФК „Янтра 1919” запазва петото си място в класирането и продължава да се надява да влезе в четворката, където да получи право на участие в баража за определяне на републиканския шампион.

Идната сряда ФК”Янтра 1919” гостува на ФК „Бдин” във Видин.

Автор: Калоян Христов