АБВ избира лидер на партията, в Добричко се допитват за шистовия газ
АБВ избира лидер на партията, в Добричко се допитват за шистовия газ / DarikNews.bg

Партия АБВ организира вътрешнопартиен вот за избор на председател на формацията, след като настоящият лидер Георги Първанов подаде оставка. Гласуването се провежда в цялата страна. В Добричка област наред с избора на лидер ще се проведе и допитване за шистовия газ, съобщи за Дарик областният координатор на АБВ Милко Пенчев. Участниците в допитването ще отговарят на въпроса „Подкрепяте ли проучването и добива на шистов газ на територията на Добруджа”. Резултатите от допитването ще бъдат предоставени на централното ръководство на партията, откъдето преди време обявиха, че ще работят за организиране на регионален референдум за шистовия газ.

Гласуването ще става в общинските партийни клубове, но ще има и мобилна секция, която ще обикаля малките населени места. В Добрич освен в офиса на партията, който се намира в бившия тото пункт срещу църквата „Свети Георги”, ще може да се гласува и във фоайето на зала „Зорница” в читалище „Йордан Йовков”. Изборният ден ще започне в 9.00 часа и ще продължи до 18.00.

Лидерът на партията ще бъде избран между трима кандидати. Освен Георги Първанов за поста са номинирани още Стелиян Стефанов - председател на общинската организация в Русе и Трендафил Величков - член на Изпълнителния съвет на партията и областен управител на Пазарджик.

До изборите ще бъдат допуснати и симпатизанти на партията, но техните гласове ще имат само консултативен характер. Те няма да бъдат преброени в общия вот, но ще бъдат взети под внимание при анализа на резултата от гласуването.

Освен по традиционния начин членовете и симпатизантите на АБВ ще могат да гласуват и електронно. В случай на дублиране на двата варианта за гласуване за действителен ще се счита традиционният (с бюлетина), а електронният ще бъде анулиран.

Електронното гласуване, заедно с прекия избор на партийния лидер от членовете на партията, а не от делегати, ще бъде приложено като практика за вътрешнопартийни избори за първи път в България, посочват от формацията.