Започва велофестивал „С колело около Варна“
Започва велофестивал „С колело около Варна“ / снимка: velofest.ustrem-bg.com

Тридневен велофестивал ще се проведе във Варна в периода от 24 до 26 април. Проявата се организира от велоклуб „Устрем" и е насочена към любителите на колелета, природата и забавления на открито.

Под мотото "С колело във Варна" от 18.30 ч. на 24 април стартира велошествие от паркинга на кръстовището на бул. „Христо Ботев" и ул. „Кракра". Единственото условие за участие е изправен велосипед. Препоръчително е носенето на каска, а децата под 14 години трябва да са с придружител.

На 25 април (събота) фестивалът продължава "С колело около Варна". Началото е в 9.00 часа на спирка „Явор". В програмата е включено планинско колоездене за начинаещи с маршрут Варна - Виница - Ковшак чешма - Варна. Най-важна забележителност е моста над Фатрико дере и адреналина от преминаването му. Дължината на маршрута е около 15 километра в посока. Връщането може да е по асфалт, обясняват организаторите.

Предвидено е още планинско колоездене за напреднали, което включва изкачване по жълто-синия маршрут на Франгенското плато, след това до Белите скали над Кранево. Дължината е около 25 км в посока. Изисква се планински велосипед и опит за каране по черен път. Шосейно колоездене е предвидено за участниците със слабо и средно ниво. Маршрутът е около 60 км, в леко темпо (20 км/ч). На всички участници се препоръчва да носят вода, храна, ръкавици, каска, резервна гума и помпа.

Най-атрактивната част от велофестивала е на 26 април (неделя), когато ще се състои състезанието „Планинско колоездене с дъх на море", предназначено за всички възрасти, за начинаещи и напреднали. Организаторите са предвидили много награди, игри и забавления. Безплатен транспорт тръгва в 8.00 часа от Катедралния храм „Св. Успение Богородично", а стартът на състезанието ще бъде даден в 10.00 часа на Ковшак чешма. В 16 часа е организирано връщането.

В рамките на фестивала отново ще има и фотоконкурс за най-интересните и вълнуващи моменти от събитието. 30-те най-добри фотографии ще участват в изложба, а най-изявените ще бъдат наградени.

Повече информация за условията за участие могат да се намерят ТУК.

Събитието е в подкрепа на титлата на Варна - "Европейска младежка столица 2017" и се осъществява с подкрепата на община Варна.