Задава се протест срещу циганските своеволия
Задава се протест срещу циганските своеволия / снимка: Dariknews.bg, архив

"Протест срещу циганските своеволия и бездействието на държавата" ще се проведе на 2 май едновременно във Варна и София. Това става ясно от поканата за събитието, което се организира във Фейсбук.

„Българи, своеволията на циганите и безучастието на държавата повече не може да се търпи! Границата на нашето търпение отдавна вече е премината! Ние трябва да се изправим и да сложим край на всичко това! Не бъдете овце! Излезте и покажете, че сте българи!", пише в призива за протеста.

Като организатор на демонстрацията във Варна е посочен Пламен Дочев. Според него основните искания на протеста са две. Първото е всеки българин да има право на огнестрелно оръжие, което да може да използва само в дома си, без да бъде съден. Второто - забрана за гласуване на хора, незавършили основно образование.

В един от постовете под поканата Дочев обяснява, че не става въпрос за промяна на режима за носене на оръжие. „Режимът си е строг и сега не искаме да се променя, а да можеш да се защитиш в дома си без да те съдят. Било то с нож или с друго оръжие. Ако отговаряш на сегашните изисквания на закона и имаш оръжие да можеш да използваш за самоотбрана в рамките на дома си при нападение. Говорим за промяна на закона за неизбежна самоотбрана при нахлуване с частната собственост", пише той.

Над 18 300 души с профили в социалната мрежа са заявили готовност да протестират в София. Желание да протестират в морската столица за споделили близо 1000 души.

В столицата протестът ще се проведе пред сградата на Народното събрание, а във Варна - пред общината. Обявеният начален час е 12,00.