Спират лекарствата на 15 000 диабетици?
Спират лекарствата на 15 000 диабетици? / снимка: Thinkstock/Getty Images

15 000 диабетици у нас могат да останат без нужни за тях лекарства, защото Здравното министерство е направило предложение два медикамента за тези болни да спрат да се покриват от Здравната каса. За случая информираха пациентски организации, според които спирането на тези лекарства ще доведе до нарастване на ампутациите на крака при пациенти, развили едно от усложненията на диабета, наречено диабетна полиневропатия. В коментар по темата здравният министър д-р Петър Москов каза, че изваждането на тези лекарства от Здравната каса е следствие от решение на цялата гилдия, която се занимава със заболяването. Според видни ендокринолози обаче тези лекарства са доказали действието си и не трябва да бъдат спирани.

За изваждането на двете лекарства от списъка с тези, които Здравната каса покрива, съобщиха от сдружение "Диабет, предиабет и метаболитен синдром". Според председателя на сдружението Мариана Александрова лекарствата се премахват по предложение на Здравното министерство, за да се спестят пари.

„Това, което изчислихме, се равнява на около 1,4 млн. - 1,5 млн. лв. годишно. Толкова плаща касата, за да покрива тези две лекарства за пациентите с диабетна полиневропатия. Всъщност битката явно е за тези 1,5 млн. лв. Но в мига, в който тези два продукта отпаднат от списъка с тези, които касата покрива, лекарите ще спрат да ги изписват. Това ще доведе до увеличаване на ампутациите, както и до увеличаване на броя на раните и язвите по краката", каза Александрова.

Процедурата по изключване на лекарствата от Здравната каса е започнала на трети април, а до трети май фармацевти, Здравна каса и пациентски организации трябва да изкажат своите становища.

„Въпросът е, че срокът е изключително кратък и се боим, че просто няма да можем всички да реагираме достатъчно бързо", добави тя.

Според здравния министър д-р Петър Москов обаче болните не трябва да се боят, защото решението за тези лекарства е взето от лекари.

„Всяко едно излизане от реимбурсния списък е следствие на становища на цялата гилдия, която се занимава с лечението на специфичното заболяване, както и на националните консултанти. Тоест, няма нужда пациентите да са притеснени, при положение, че лекарите им казват, че това лекарство няма нужда да бъде предмет на харчове на публичния фонд", убеден е Москов.

Потърсихме за коментар един от най-добрите ендокринолози в България. След като пожела да остане в анонимност, той посочи, че терапията с тези лекарства се е доказала във времето и пациентите имат нужда от нея. Дано това, от което болните се опасяват, наистина да не се случи, изтъкна специалистът.