Каварна получи висока оценка за интеграцията на малцинствата от ЕК
Каварна получи висока оценка за интеграцията на малцинствата от ЕК / Община Каварна

Представители на Европейската комисия от три дирекции – Генерална дирекция „Правосъдие“, Генерална дирекция „Заетост, социални въпроси и приобщаване“, Генерална дирекция „Регионална политика“ посетиха Каварна, съобщават от морската община. Целта на визитата беше получаването на информация за инициативите и дейностите, довели до успешните резултати в интеграцията на ромите в Каварна.

Гостите разговаряха с кмета на общината Цонко Цонев и зам.-кмета Галя Иванова, които споделиха добрите практики и опита си в интеграцията на малцинствата - как през годините е била изградена инфраструктурата на ромския квартал, създаден е отдел „Интеграция на малцинствата“ към община Каварна, което е една от първите стъпки в процеса на интеграцията. В допълнение с участието в европейски проекти и назначаването на здравни медиатори успешните резултати в интеграцията на уязвимите малцинствени групи са увеличени. В разговорите са участвали и представители на ромската общност и неправителствени организации.

В рамките на посещението си представителите на Европейската комисия разгледаха ромския квартал „Хаджи Димитър“ и посетиха ЦДГ „Детелина“. Те дадоха висока оценка за постигнатите резултати и споделиха наблюденията си от работата в областта на интеграцията на малцинствата.

Аксел Чейни от Генерална дирекция „Правосъдие“ сподели, че е впечатлена от начина, по който община Каварна реализира стъпките на интеграцията през последните 12 години и че опитът на общината е доста интригуващ, затова е важно добрата практика да бъде разпространена и в други общини и страни членки на ЕС, тъй като много стани се сблъскват с такива проблеми по отношение интеграцията на малцинствата.