Русенската опера гостува във В. Търново с модерен танцов спектакъл
Русенската опера гостува във В. Търново с модерен танцов спектакъл / netinfo

 

Спектакълът “Откровения” на Русенската държавна опера ще гостува във Велико Търново на 30 април от 19,00 ч. в ДКС “Васил Левски”. В калейдоскоп от различни танцови техники и светоусещания са представени талантливи млади хореографи.

Художественият ръководител на трупата Силвия Томова дава шанс на двама млади изпълнители от балета, Александър Марков и Мариян Янков, да се изявят и като хореографи. Техният хип-хоп танц “Странен отряд” е и с ефектното мултимедийното решение, също дело на един от участниците в трупата - Теодор Цаков. Ангелина Гаврилова е солистка на Балет Арабеск и участва в различни театрални проекти. Преподава съвременен танц, импровизация и специална гимнастика в Националното училище по танцово изкуство.

В танцовата си композиця от албума “Тишината в мен” тя ползва музика на несравнимия цигулар Гидон Кремер. С миниатюрата Молитва  Анна Донева, на основата на Сюита за виолончело от Й.С. Бах, пресъздава състоянията на надежда и вглъбяване, от които се нуждае всеки в търсенето на своите съкровени мечти. Авторката е сред малцината българи, специализирали хореология и рилийз в престижния Лабан Център Лондон (Laban Centre London). Асен Наков също оформя своя творчески почерк като солист в балет “Арабеск”. Работи със световноизвестни хореографи от САЩ и Канада, Англия и холандия. В своята танцова миниатюра той използва хита на Енгелберт Хъмпърдинг  “Сянката на твоята усмивка”, невероятния глас на перуанската легенда Има Сумак и колаж от латино ритми, за да изрази сложният лабиринт от взаимоотношения между мъжа и жената.

Преди броени дни виртуозният танцьор и световен първенец на “Electric boogaloo” Свен Велер подари на Русенска опера своя танц "Музикална кутийка". Така публиката ще се срещне с най-бурно развиващите се танцови стилове, които изразяват чувствителността на младите хора днес. Християн Бакалов е европейска и световна звезда като танцьор, с престижни проекти във Франция, Белгия, Норвегия и САЩ. Той е автор на мъжки танц, чиято основа са емоционалните послания с вечния шансон на Au Suivant на Жак Брел.

Спектакълът е посветен на Международния ден на танца – 29 април. Билети се продават на касата на ДКС “В. Левски”, телефон: 0885 311 400, и в Туристическия информационен център, телефон 062 622 148.

Вижте откъс от спектакъла в следващото видео.