Написаха телеграма до Ким Чен Ун от името на добричлии
Написаха телеграма до Ким Чен Ун от името на добричлии / netinfo
Написаха телеграма до Ким Чен Ун от името на добричлии
79336
Написаха телеграма до Ким Чен Ун от името на добричлии
  • Написаха телеграма до Ким Чен Ун от името на добричлии

В Добрич беше открита изложба, организирана от посолството на Северна Корея. В Регионална библиотека "Дора Габе" са показани книги, картини, художествени пана, гоблени и фотоси от КНДР, тук беше и посланикът на Северна Корея у нас Зу Уанг Хуан. Тази изложба се прави в Добрич по повод 40 години, откакто тук на посещение е бил Ким Ир Сен – водач на Северна Корея, известен с крайния култ към личността му. По-възрастните добричлии си спомнят това посещение през 1975 година.

Такива изложби били организирани и в други градове – Перник, Димитровград, Девня, Правец. Тези експозиции по думите на посланика спомагат за приятелството между двата народа. Български педагози са били в КНДР, певци и артисти са гастролирали там. Орлин Горанов например е имал концерти в Пхенян преди година и половина. Добрич е красив и чист град, каза още Негово Превъзходителство Зу Уанг Хуан.

Във фоайето на втория етаж в библиотеката присъстваха два класа ученици и шепа добричлии. Те вероятно бяха дошли, провокирани от интереса си към затворената за света азиатска държава. Като организатор на изложбата се представи академик Велико Иванов - председател на българо-корейското дружество за приятелство и дружба. Той обяви, че е подготвил текст на телеграма „до вожда на КНДР от името на събралите се граждани на Добрич, с която да го приветстваме и да го уверим в дружбата и приятелството на България към героичния народ на КНДР”.

Ето и тексът на телеграмата, прочетена от академика пред присъстващите:

„До първия секретар на Трудовата партия на Корея, първи председател на Държавния комитет за отбрана и върховен главнокомандващ на корейската народна армия, другаря Ким Чен Ун, Пхенян.

Уважаеми другарю Ким Чен Ун, ние гражданите на град Добрич, събрани на тържествено събрание и откриване на изложба във връзка с Деня на слънцето /б.р. рождената дата на Ким Ир Сен 15.04.1912г./, Ви поздравяваме, а чрез Вас и целия корейски народ, и ви пожелаваме упорита работа за построяване на могъща процъфтяваща социалистическа държава. Днес, когато много страни скъсаха със социалистическите идеали, корейският народ строи социализъм в много жестока обстановка. Непреодолима сила, с помощта на която корейският народ развива социализма, е опората в собствените сили. Линията на корейската трудова партия, възприета от неизчерпаемата творческа сила на председателя Ким Чен Ун и на народните маси, е пример за българския народ. Пожелаваме Ви успех, оздравяване на междукорейските отношения и бъдещо обединение на единната корейска нация.

От събранието”.

След прочитането на телеграмата последваха ръкопляскания, а акад.Иванов заяви, че ги приема като съгласие документът да бъде изпратен до Ким Чен Ун.

Това щеше да е смешно, ако не беше толкова нелепо. Върнахме се десетилетия назад към реториката и постулатите на онова време. Не разбрахме какви са научните постижения на академик Велико Иванов. От интернет става ясно, че освен председател на българо-корейското дружество, той е и директор на варненския Клуб на приятелите на Москва. Бил е член на различни комунистически формации. Пред микрофона на Дарик той заяви, че Северна Корея е космическа сила, жилищата и образованието там са безплатни и че севернокорейците живеят по-добре от българите. Хората в залата, макар че ръкопляскаха, едва ли разбраха какво се случва и че са приветствали вожда Ким Чен Ун и една тоталитарна държава.Те по-скоро бяха въвлечени в този сюжет от Иванов.

В прикачения файл чуйте какво прочете и каза академик Велико Иванов:

Написаха телеграма до Ким Чен Ун от името на добричлии
netinfo