Идея: При тежки катастрофи да се отнемат книжките на шофьорите веднага
Идея: При тежки катастрофи да се отнемат книжките на шофьорите веднага / снимка: БГНЕС, архив
Идея: Пи тежки катастрофи да се отнемат книжките на шофьорите веднага
79333
Идея: Пи тежки катастрофи да се отнемат книжките на шофьорите веднага
  • Идея: Пи тежки катастрофи да се отнемат книжките на шофьорите веднага

Книжките на шофьорите да се отнемат веднага, когато става въпрос за тежки пътнотранспортни произшествия.

Това предлага депутатът от Реформаторския блок Петър Славов.

Според него при инциденти, в които има загинали или тежко пострадали хора, шофьорите трябва да остават без книжки веднага, за да нямат право да управляват автомобили, докато не се установи категорично дали са виновни.

Отнемането на книжките на шофьори, участвали в тежко пътнотранспортно произшествие, трябва да е като при употребата на алкохол - веднага и без да се чака наказателното постановление да влезе в сила, каза депутатът Петър Славов. Такова е и неговото предложение за законови промени:

„Органите на КАТ ще могат да отнемат книжките при такива тежки ПТП-та, за да не се стига до случаи на водачи с по 10 и повече висящи производства, извършили тежки ПТП-та, но продължават да си карат необезпокоявано колите".

Отнемането на свидетелството за управление ще може да се обжалва пред съда, но това няма да спира действието на принудителната мярка уточни Славов.

„Възможността за съдебен контрол я има и това е гаранция, че с това няма да се злоупотребява, защото съм далече от мисълта, че органите на КАТ са перфектни в изпълненията на задълженията си и сред тях няма недобросъвестни. Но по-същественото тук е, че говорим за тежки ПТП-та, при които има жертви. При такива е оправдано да се налага такава мярка. Тя е временна и подлежи на съдебен контрол", добави той.
Петър Славов изрази надежда, че поправката Закона за движението по пътищата ще срещне подкрепа в Парламента, за да се ограничи присъствието на недобросъвестни и опасни шофьори на пътя.